2024. március 29., péntek

Válogatnak a politikai képviselők?

Az ellenzék szerint van még mit javítani a választási körülményeken

Miután várhatóan április 3-án megtartják az elnökválasztást és az előrehozott parlamenti választást, továbbá több önkormányzatban helyhatósági választásokat is tartanak, így Belgrádban is, csütörtökön délután ismét szerbiai látogatásra érkeztek azok az európai parlamenti képviselők, akik a pártokközi tárgyalásokban is részt vettek. Pénteken tárgyaltak Aleksandar Vučić államfővel, az ellenzéki pártok képviselőivel, Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszterrel, a média követését végző felügyelő testület tagjaival is, továbbá a parlament elnökével, Ivica Dačićtyal és Ana Brnabić kormányfővel.

Aleksandar Vučić fogadta Tanja Fajon és Vladimir Bilčík, európai parlamenti képviselőket, valamint Eduard Kukant és Knut Fleckensteint, volt EP-képviselőket. Majd a média követésével megbízott ideiglenes testület tagjaival a parlament épületében találkoztak, a tárgyalással párhuzamosan pedig folyt a pártokközi párbeszédért felelős koordinációs testület ülése is, amelyben azok a pártok képviseltetik magukat, akik az EP-képviselők nélkül folytatnak tárgyalásokat, és amelyen a hatalmi pártok képviselői mellett jelen volt Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke, Aleksandar Šešelj, a Szerb Radikális Párt alelnöke, Uroš Janković, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője, valamint Vojin Biljić, az Elég volt képviselője.

Olivera Zekić és Rade Veljanovski, az ideiglenes testület tagjai a találkozó során hangsúlyozták, hogy elégedetlenek a médiában történő politikai szereplésekkel. Veljanovski arra kérte az EP-képviselőket, ösztönözzék a média képviselőit arra, hogy minden politikai képviselőt megszólaltassanak a műsoraikban, ugyanakkor a politikai pártok képviselőit is serkentsék arra, hogy ne válogassanak, mely műsorokban hajlandók szerepelni, vállaljanak szereplést minden televízión.

Az EP-képviselők tárgyaltak az ellenzéki pártok képviselőivel is, ami után Konstantin Samofalov, a Szociáldemokrata Párt képviselője elmondta, kifogásolják az elnökjelöltek sorsolási szavazólapon való sorrendjének eltörlését, illetve rámutattak, fontos lenne visszahelyezni a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) hatáskörébe a szabálytalanság esetén a szavazóhelyeken a választások megsemmisítésének jogát.

Ugyanakkor kérték, hogy maradjon meg az a rendelkezés is, mely szerint egyetlen pártnak se lehessen több ellenőre a szavazóhelyeken, annak ellenére, hogy ezt a népszavazásról szóló törvényből és a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló törvényből is törölte nemrég a parlament.

Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke újságíróknak azt nyilakozta, hogy a tárgyalások során nem történt fontosabb megállapodás a választási folyamatok kapcsán. Szavai szerint csupán információt cseréltek arról, hogy mi történt az utolsó találkozójuktól a mai napig, majd közölte, hogy a választási feltételek esetén felmerülő problémákat nem ezen a helyen fogják megoldani.