2024. április 18., csütörtök

Húsz euróért Milánóba!

Soha nem volt olyan hozzáférhető áruk a repülőjegyeknek, mint az idén

Az év eleje óta hihetetlenül olcsók a repülőjegyek a Szerbiából induló járatokra: a húsvéti ünnepekre akár 25 euróért is elrepülhetünk az európai nagyvárosokba. A helyfoglaláshoz pedig csak néhány kattintásra van szükség a légitársaságok honlapjain. A kedvezményes jegyárakhoz azonban nehezített utazási feltételek társulnak.

A repülőjegyek ára akkor kezdett rohamosan zuhanni, amikor a koronavírus omikron variánsa terjedni kezdett. A járványhelyzet miatt ugyanis ismét megcsappant az utazási vágy, és sokan úgy döntöttek, hogy inkább otthon maradnak. Emellett több amerikai légitársaság személyzete is tömegesen megfertőződött, így számos járatot le kellett mondaniuk. Mindez a forgalom jelentős csökkenését eredményezte – magyarázzák az elemzők.

Ami azonban még a szakembereket is ledöbbentette, hogy egyes légitársaságok mekkora mértékben hajlandóak csökkenteni az árakat ahhoz, hogy a keresletet visszaállítsák a gazdaságilag megfelelő szintre. Henry Hartevelt, az egyik legelismertebb repülőipari elemző szerint az természetes, hogy januárban és februárban általában olcsóbban kínálják a repülőjegyeket a légitársaságok, de az már korántsem jellemző, hogy az árengedményeket a tavaszi időszakra is meghosszabbítsák. Eddig a repülőipar tartotta a legtökéletesebb egyensúlyt a kereslet és a kínálat között, és az ezen alapuló gazdálkodás mintapéldájának számított – mondta a szakember, és aggodalmát fejezte ki a gazdaságilag megalapozatlan árcsökkentés miatt.

SZERBIAI ÁRAK

Ahogyan a világban, úgy Szerbiában is hihetetlenül olcsók a repülőjegyek. A niši reptér árai pedig továbbra is jóval a belgrádiak alatt vannak – írja a Blic, és fel is sorolja a kedvezményezett repülőjegyeket.

Nišből Milánóba például csupán 20 euróért repülhetnek, és ennyi pénzért ráadásul menettérti jegyet is válthatnak. Retúrjegy Berlinbe viszont 79 euróért kapható Nišben.

A belgrádi reptérről jelenleg sok járat indul a világ különböző szegleteibe. A menettérti jegyek ára 30 eurónál kezdődik: ezért a pénzért utazhatunk például Stockholmba. A párizsi kiruccanásra 42 eurót számolnak fel a szerb fővárosban, de 50-60 euróért a német Dortmundba, a svájci Genfbe vagy akár az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba is elrepülhetünk. Jelenleg a legdrágább retúrjegy sem haladja meg a 100 eurót. Ezért a pénzért egy athéni kirándulást tervezhetünk, de 95 euróért utazhatunk Isztambulba is.

Ki kell emelni azonban, hogy az említett árak az üzleti utakra vonatkoznak, így egyes járatokon a kézi poggyász mellett más csomagot nem szállíthatnak az utasok.

ÁLLANDÓAN VÁLTOZÓ RENDELKEZÉSEK

A repülőjegyárak ugyan kedveznek az utazni vágyóknak, de ez korántsem mondható el az utazási feltételekről. Az omikron vírus rohamos terjedése miatt ugyanis számos ország újra felülbírálja a határátlépési rendelkezéseit.

Az Európai Unió teljesen új rendszert dolgoz ki az utazások szabályozására. A jövőben ugyanis eltekintenek az eddig alkalmazott földrajzi meghatározásoktól, és már nem a kiindulás országának epidemiológiai helyzetétől függ, hogy valaki beléphet-e az Unió területére. A kidolgozás alatt levő rendszer szerint az átlépés feltételét az utas egészségi állapotához kötik. Ennek értelmében az utazók oltási igazolással, negatív koronavírusteszttel vagy a fertőzés átvészeléséről szóló bizonylattal léphetnek majd be az Unió területére.