2024. március 28., csütörtök
AGRO BELGRADE 2022

Félezer kiállító a fővárosi konyhakertészeti és gyümölcsészeti vásáron

Harmadszor nyitotta meg kapuit Belgrádban az Agro Belgrade Nemzetközi Gyümölcsészeti, Konyhakertészeti és Szőlészeti Vásár, melyen mintegy 500 hazai és külföldi kiállító mutatja be termékeit, köztük számos olyan világhírű cég, amely mezőgazdasági gépek, öntöző- és jégvédelmi rendszerek gyártásával szerzett nemzetközi tekintélyt. Mint a szervezők közölték, vegyipari, valamint növényi tápanyagokat és védőszereket gyártó vállalatok, magnemesítő intézetek, palántanevelők és élelmiszeripari cégek is képviseltetik magukat. A háromnapos, lassan hagyományossá váló rendezvénynek a Belgrádi Vásár ad otthont 30 000 négyzetméteres kiállítóterületen.

A tegnapi megnyitón Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter elmondta: Szerbia tavaly egymilliárd euró értékű gyümölcsöt és zöldségfélét szállított külföldre, de ez még nem a határ, újabb piacokon fog megjelenni, további lehetőségeket kínál például a Nyitott Balkán (egyelőre három országot felölelő) kezdeményezés is.

Szerbia tavaly egymilliárd euró értékű gyümölcsöt és zöldségfélét szállított külföldre (Fotó: Beta)

Szerbia tavaly egymilliárd euró értékű gyümölcsöt és zöldségfélét szállított külföldre (Fotó: Beta)

Goran Vesić, a főváros polgármester-helyettese kiemelte: Vajdaság után Belgrád az ország második legnagyobb mezőgazdasági régiója 250 000 hektár megművelhető területtel. Boris Pašalić, a boszniai Szerb Köztársaság agrárminisztere, akit a Drina túloldaláról 50 mezőgazdasági termelő is elkísért, reményét fejezte ki, hogy Bosznia-Hercegovina negyedikként csatlakozhat a Nyitott Balkán kezdeményezéshez. Susan Fritz, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala szerbiai küldöttségének igazgatója egyebek között arról beszélt, hogy az USA a kistermelők kamatmentes finanszírozása új modelljének fejlesztésén dolgozik.

A 3. Agro Belgrade vásáron Albánia, Észak-Macedónia és a boszniai Szerb Köztársaság saját nemzeti standján mutatkozik be, az Orosz Föderációt a moszkvai régió kiállítói képviselik, továbbá számos vállalat van jelen Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából, Svájcból, Németországból és más külországokból. Azok a látogatók, akik a mezőgazdasági támogatások iránt érdeklődnének, felkereshetik az Agrárkifizetések Igazgatóságának standját. A rendezvény idején szakmai összejöveteleket, tanácskozásokat is tartanak egyebek között a bogyós gyümölcsök termesztésének sajátosságairól és jövőjéről, a gyümölcs és zöldségféle hűtőkonténeres szállításáról, a precíziós öntözésről, a szerbiai borászat korszerűsítéséről, valamint a gyógy- és aromás növények termesztéséről és feldolgozásáról. Az Agro Belgrade támogatója a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumon kívül Belgrád város mezőgazdasági titkársága és az USAID A versenyképes gazdaságért projektuma.

A szombat este záruló vásár 10 és 17 óra között látogatható, a belépőjegy 300 dinár.