2024. április 25., csütörtök

Kevesebb migráns van a šikarai befogadóközpontban

December folyamán Szerbia területén valamivel több mint négyezer menekült beutazását jegyezték fel. A Menekültügyi Főbiztosság néhány napja megjelent legfrissebb jelentése szerint mintegy ötezer menekült tartózkodik Szerbia területén, ebből több mint négy és fél ezren befogadóállomásokon. A zombori táborban jelentősen csökkent a felhasználók száma. December folyamán 612-en tartózkodtak itt, legnagyobb százalékban szíriai férfiak. A jelentés szerint a befogadottak négy százaléka gyerek. Az adatok szerint biztosították számukra a szükséges feltételeket, védelmet és időszakos tevékenységet.

Az elmúlt egy hónapban az illegális visszaszorítások száma elérte a háromezret. A legtöbbet a magyar határon jegyezték fel, 2411-et, ezt követi Románia és Horvátország.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 276-an jelezték érdeklődésüket a menedékjog iránt, és csak egy személy nyújtott be hivatalos kérelmet. 2021-ben mintegy 60.000 közel-keleti menekült haladt át Szerbián.

A különböző megfigyelések és felmérések a menekültek és migránsok szerbiai helyzetéről az egyre erősödő idegengyűlölet és az informális félkatonai szervezetek megjelenésének problémájára hívják fel a figyelmet. A polgárok informális csoportjai egyedül vagy más szervezetek segítségével járőröznek a városban elfogva azokat az embereket, akiket migránsnak gondolnak.