2024. április 18., csütörtök

A zsidó történelem a véget nem érő szenvedésről szól

A holokauszt áldozatainak emlékére kijelölt nemzetközi nap alkalmából Miloš Vučević polgármester és Mirko Štark, az Újvidéki Zsidó Község elnöke csütörtökön a Dózsa György utcai zsidó temetőben emelt emlékmű előtt elhelyezték a kegyelet koszorúit.

A megemlékezés alkalmával a Hasira zsidó kórus tagjai alkalmi dalokat adtak elő, a jelenlévők imát is mondtak az áldozatokért. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi napjává, ugyanis ezen a napon szabadították fel a szövetséges katonák Auschwitz hírhedt haláltáborát.

Miloš Vučević polgármester szerint ez a dátum figyelmeztető jelként szolgál az emberiségnek. Emlékeztet az antiszemitizmus elleni, szakadatlan harc szükségességére, a zsidógyűlölet gyakran fellángol a világ különböző pontjain.

– Ha valaki képes megérteni a zsidók szenvedéseit a második világháborúban, akkor az a szerb nép és különösen Újvidék polgárai, akik jelentős vérveszteséget szenvedtek a világégés során. Néhány nappal ezelőtt emlékeztünk meg a razzia nyolcvanadik évfordulójáról, melynek során szerbek, zsidók és romák is életüket vesztették. Ez az esemény a számos, szép dolog mellett sajnos a szomorúságon és fájdalmon keresztül is összekötötte népeinket. Büszkék vagyunk arra, hogy Szerbia egész Európában először fogadta el a holokauszt áldozatainak számára a vagyon-visszaszármaztatási törvényt annak érdekében, hogy kiküszöböljük az igazságtalanságot, és tiszteletben tartsuk a civilizációs folyamatokat. A mai napon üzenetet közvetítünk a felnövekvő generációk felé, szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy nagyon fontos megismerkedniük a múltban történt, tragikus eseményekkel. Velük együtt mindannyian arra törekszünk, hogy soha többé, senkivel se történhessen meg újra a holokauszt! A zsidó hitközséggel együtt nagy terveink vannak, ezeket még az idén igyekszünk megvalósítani. Szeretnénk kifejezni tiszteletünket azok iránt a törekvések iránt, amelyeket a zsidó közösség tett városunk fejlődése érdekében. Ezáltal a történelmi igazságtalanságokat szeretnénk egyengetni, emlékezhetünk a rég elfeledett emberekre, és felújíthattunk egyes, nem megfelelő módon karbantartott infrastruktúrát is – emlékeztetett Vučević.

Mirko Štark hangsúlyozta, hogy a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja újra és újra megerősíti az emberi jogokat, hozzájárul a bűncselekmény-megelőzéshez is, hiszen sajnos napjainkban is folyamatosan jelen van a vallás-, nemzet- és fajgyűlölet.

– A zsidó történelem a véget nem érő szenvedésről szól. A második világháború ideje alatt több mint 6 millió zsidót gyilkoltak meg a nácik és a velük együttműködők. Vidékeinken 1939-ben még 82 ezer zsidó élt, a háború idején azonban közülük 67 ezren vesztették életüket. A holokauszt az ártatlan emberek elképzelhetetlen szenvedéseit jelenti, olyanokét, akik nem rendelkeztek hadsereggel, amely megvédte volna őket a gonosztól. Országuk sem volt, amely menedéket nyújthatott volna számukra – emelte ki Štark.