2024. április 23., kedd

Szerény ünneplés

A Szent Száva-napi ünnepséget valamennyi tanintézményben megünnepelték a lehetőségekhez mérten, szerényebb keretek között, a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve – nyilatkozta lapunknak Jelena Grbić, a Társult Iskola igazgatója, aki elmondta, hogy a Topolya község területén működő általános iskoláknak a felsős diákok létszámát figyelembe véve nem kellett áttérniük az online-tantermi kombinált oktatásra. Egyedül a Csáki Lajos Általános Iskola felsős osztályai érintettek ebben. Ezt megerősítette a Csáki iskola igazgatónője, Vojter Pulai Mónika is.

– A diákok közötti érintkezést minél minimálisabbra szorítva szerveztük meg az idei Szent Száva-napi ünnepséget. Nagy szerepet kapott most iskolánk kihangosítása, amin keresztül diákjaink közreműködésével igyekeztük átadni a tantermekben az ünnep lényegét. Srbislav Stojanov atya ünnepi szertartást mutatott be, és megszentelte az ünnepi kalácsot a diákparlament jelenlétében. Mivel a mi felsős tagozataink létszáma meghaladja a 15-öt, ezért kombinált módon kellett megoldani a tanítást. A fertőzések száma miatt egy osztály teljes mértékben áttért az online tanítási térbe – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Dr. Horváth Zsolt, a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon igazgatója is arról számolt be, hogy rendkívül szerény körülmények között jegyezték a Szent Száva-napot.

– Iskolánkban már évek óta hagyomány, hogy ezen a napon néhány diák részvételével a pravoszláv vallású kollégák megvendégelik az aznap jelen levő tantestületi tagokat, mintegy viszonzásul a katolikus karácsonyhoz köthető ünnepi asztalért. Tanintézményünk pravoszláv hagyományok szerinti komaságát (kum) az idén a hentes szakon tanult „öregdiákunk", Vékony Zsolt látja el, aki hozzájárult az ünnepi asztal bőségéhez. Ő az, aki majd év végén megajándékozza a legjobb eredménnyel végzett diákunkat.

A községben szervezett központi ünnepségnek a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola adott helyszínt, ahol kihirdették a topolyai középiskolások körében két nyelven közzétett, az ünnepséghez kapcsolódó irodalmi és multimediális pályázat legjobbjait, valamint a Szent Száva-napi ünnepi kalács készítésében szervezett vetélkedő nyerteseit.