2024. április 25., csütörtök

Fontos a közönség elérése és megszólítása

Felújítják az óbecsei Városi Múzeum kistermét

Új kinézetet kap az óbecsei Városi Múzeum kisterme. A felújítási munkálatok, amelynek összérteke 1,8 millió dinár, a múlt hét közepén kezdődtek meg és legfeljebb még két hétig tartanak. A munkálatok Óbecse község és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulnak meg.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– A felújítási munkálatok során kicserélünk néhány régi, elkopott ajtót és ablakot, illetve egy új gipszfal kerül az irodák és a kiállítóterem közé, hogy ezáltal is modernizáljuk és hangulatosabbá tegyük a kistermet. Ebben a teremben eddig a csempék nagyon hullámosan álltak, egy nagyon elkeserítő hangulata volt magának a teremnek. Most teljesen felverték a csempéket, kiegyenlítették, újrabetonozták a talajt, és újak kerülnek majd a régiek helyére. A régi világítás is körülbelül ötven évvel ezelőtt került fel. Még tavaly felszereltettünk egy teljesen új világítási rendszert, amely amellett, hogy egy új küllemet ad a kisteremnek, rendkívül praktikus és hasznos a kiállítások szempontjából is. Ezek az apró spotlámpák egyenként beállíthatóak, tehát a tárgyak megvilágítására tökéletesek, valamint könnyedén fel- és átszerelhetőek. Ha összevonjuk a felújítási munkálatokat és az új világítási rendszert, mintegy 2,5 millió dináros befektetésről van szó – közölte Tojzán Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy támogatások segítségével a bejárati folyosót is szeretnék rendbe hozni. A legnagyobb célok egyike a múzeum nagytermének renoválása, ide tartozik a tetőtér és a teljes mennyezet felújítása is.

– A kisterem felújításával lehetőségünk nyílik arra, hogy februártól ismét megkezdjük a kiállítási tevékenységeinket, aminek természetesen nagyon örülünk. Több kiállítást is tervezünk, először egy történelmi fegyvertárlatot mutatunk be, amely A kőtől a golyóig nevet kapta. Nyilván nem múzeum egy múzeum, ha nem jut el a közönséghez – tette hozzá Tojzán Ákos.