2024. március 19., kedd
NAGYKIKINDA

Az első regisztrált fluron-beteg már meggyógyult, vissza is tért munkahelyére

Mint az köztudott, a múlt héten Nagykikindán regisztrálták az első fluron-esetet, ami azt jelenti, hogy a beteg szervezetében egyidejűleg megjelent az influenzavírus és a koronavírus is.

Dr. Tatjana Pecarski, a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet munkatársa elmondta, hogy ebben az időszakban várható is volt, hogy ez előbb-utóbb megtörténik.

– A január mindig is az influenzavírus hónapja volt. Az ok amiért ezt a betegséget nehezebb megállapítani az, hogy a két vírus jelenléte a szervezetben hasonló kórképet ad. A fiatal fluron-beteg férfinek enyhébb tünetei voltak, három napig tartó alacsonyabb láza és kisebb fejfájása. Már jól van, vissza is tért a munkahelyére dolgozni – mondta a doktornő.

Az orvos azt is hozzátette, hogy egyre több a fiatal beteg, egyre többen jelennek meg a Covid-rendelőkben felső légúti tünetekkel.

– Nagykikindán mindennap legalább százan jelentkeznek valamelyik rendelőnkbe felső légúti panaszokkal. A városban jelenleg 794 aktív esetről tudok beszámolni, a teljes körzetben pedig 1194 beteget regisztráltunk a múlt héten – hangsúlyozta dr. Tatjana Pecarski.

Ami a Nagykikindai Közkórház fertőzőosztályát illeti, jelenleg 19 pácienst kezelnek, mondta dr. Vladimir Prunić igazgatóhelyettes.

– Jelenleg senki nincs lélegeztetőgépen, de az összes páciens oxigénterápiára szorul. Az ő állapotuk változó, de kielégítőnek mondható. Az elmúlt napokban nem vesztettünk el beteget, és jelenleg a gyermekosztályon sincs fertőzött – zárta gondolatait az orvos.

Az oltási kedv kicsit alábbhagyott az utóbbi időben, jelentette a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet illetékese. A vakcina első dózisát 27.196 lakos vette fel, a másodikat 26.604, míg a harmadik adag emlékeztető oltást 17.752 polgár vette fel. Nagykikinda teljes lakossága 52.800 fő a legutóbbi népszámlálás adatai alapján.