2024. március 19., kedd

Kedvezményes felújítás

Zorana Mihajlović Verbászon: Folytatódik az energiahatékonysági támogatás

Munkajellegű látogatáson járt szerdán Ókéren és Verbászon Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter. A szerb kormány alelnöke kíséretével először a 71 éves ókéri Anka Petrovićot kereste fel, aki sikeresen pályázott állami támogatásra a lakóépületek energiahatékonyságának javítását célzó projektum keretében. Ezt követően Verbászra látogatott, ahol megtekintette a Bubica Iskoláskor Előtti Intézmény épületében az energetikai rekonstrukciót, az ablakcserét és a fűtés korszerűsítését. Tekintettel arra, hogy a munkálatok egy részét Svájc Nagykövetsége finanszírozza, így a látogatáson jelen volt Svájc belgrádi nagykövete, Urs Schmid, valamint a Dél-bácskai közigazgatási körzet vezetője, Milan Novaković is.

A látottak alapján Zorana Mihajlović ismételten leszögezte: az energiahatékonyság javítása olyan országos projektum, amely az energiafogyasztás csökkentését és a környezet egészségesebbé tételét jelenti.

− Hat hónappal ezelőtt ebben az épületben írtuk alá az energetikai felújításról szóló megállapodást, és biztos vagyok abban, hogy májusra minden elkészül, és csak akkor derül ki az energiahatékonyság növelésének jelentősége. Az óvoda fűtési költségei jelenleg 8,6 millió dinárba kerülnek, a munkálatokat követően ez az összeg 1,6 millióra, a teljes szén-dioxid-kibocsátás évi 70 százalékkal csökken. A délelőtt folyamán beszéltem Anka asszonnyal, aki nyugdíjas, és bekapcsolódott a nyílászárók cseréjére vonatkozó projektumba. Mindezt a polgárok érdekében tesszük, azaz a minisztérium továbbra is 50 százalékban támogatja a lakosok energiahatékony befektetéseit. Az önkormányzatoknál tehát a nyílászárók cseréjére, a szigetelésre, a napkollektorokra, illetve a fűtés korszerűsítésére vonatkozó projektumokkal lehet pályázni. Nagyon fontos, hogy a polgárok felismerjék a projektum jelentőségét, és a következő kiírási ciklusban még többen jelentkezzenek. Az idén erre a célra a költségvetésből 200 millió eurót különítettünk el, mert az energiahatékonyság legalább annyira fontos, mint egy új erőmű építése – fogalmazott az energetikai miniszter.

Szavai szerint a rossz állapotú nyílászárók miatt jelenleg évente egy erőmű évi termelése veszik el, az energiahatékonyság javításával pedig megtakarítást biztosítunk nemcsak a háztartások, hanem az állam számára is.

A miniszter kiemelte, a kevésbé fejlett települések, valamint a hátrányos szociális helyzetben élő polgárok számára külön kedvezményeket láttak elő.

Urs Schmid, Svájc belgrádi nagykövete ugyancsak elégedettségének adott hangot, hiszen a fél évvel ezelőtt aláírt megállapodás értelmében a munkálatok jól haladnak.

− Elégedett vagyok a látottakkal és örülök, hogy közösen folytatjuk az energiahatékonyságot javító projektumok megvalósítását. A jelenlegi projektum értéke 1,5 millió euró. Svájc továbbra is támogatja a bányászati és energetikai minisztérium azon erőfeszítéseit, hogy ilyen módon segítsen az önkormányzatoknak az energiahatékonyság növelésére vonatkozóan – fogalmazott a nagykövet.

Milan Novaković, a Dél-bácskai közigazgatási körzet vezetője elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy részt vehetnek az energetikai minisztérium és a Svájci Nagykövetség projektumának megvalósításában, amely a verbászi Svetozar Miletić Általános Iskola, továbbá négy helyi óvoda épület- és energetikai felújításáról szól. Felkérte a polgárokat, hogy vegyenek részt az energiahatékonysági projektumban, és kövessék annak alkalmazását, hiszen jelentős változásokat hoz a város életében.

Predrag Rojević, Verbász polgármestere kiemelte, jelenleg öt oktatási intézmény rekonstrukciója van folyamatban, a munkálatok értéke pedig meghaladja a 175 millió dinárt. Szavai szerint a munkálatokat követően mintegy 700 általános iskolás diák és 1335 óvodás sokkal jobb környezetben tanulhat és tartózkodhat.