2024. április 24., szerda
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Svéd varázslat Pozsonyban

Aligha alakulhatott volna izgalmasabban az utolsó középdöntős forduló a II-es csoportban, hiszen mindhárom mérkőzés egygólos győzelmet hozott, a továbbjutóhelyek sorsa pedig az utolsó percben bekövetkezett fordulattal dőlt el. A keddi játéknapot a spanyol–lengyel találkozó nyitotta, ahol a címvédőknek papíron könnyű dolguk is lehetett volna az elődöntőt érő győzelem megszerzésével, ám a lengyelek alaposan megnehezítették a dolgukat. A 60. percben két egyenlítési kísérletüket is hárította Rodrigo Corrales, így a csapat megúszta az izzasztó utolsó másodperceket.

Az utolsó elődöntős helyről az esti skandináv rangadó döntött, ahol a döntetlen még a norvégoknak kedvezett, és csupán két olyan pillanata volt a mérkőzésnek, amikor nem ők, hanem a svédek álltak továbbjutásra. Az egyik még a kezdéskor, 2:1-nél, a másik azonban éppen a végeredménynél! A köztes idő zömében a norvégok kényelmes előnyt őriztek, a félidő előtt hat góllal is vezettek, a svédek azonban a második játékrészben fokozatosan elkezdték ezt ledolgozni, köszönhetően a feljavuló védekezésnek és a lövéseket innentől 50 százalékos hatékonysággal hárító Peter Johannessonnak. A norvégoknak a lefújás előtt hat perccel mégis sikerült visszaépíteniük egy négygólos előnyt, ezt viszont egy máris sporttörténelmiként emlegetett fordítás követte: a svédek utolsó öt gólja válasz nélkül maradt, s miután tíz másodperccel a vége előtt Valter Chrintz büntetőjével átvették a vezetést, Sander Sagosen utolsó kísérlete a kapu mellé szállt.

A svéd győzelemnek a szervezők is örülhettek, a csapat ugyanis még a meccs előtt kijelentette, nem szándékozik kiállni az ötödik helyért rendezendő vasárnapi helyosztóra, ahhoz ugyanis egy számukra tét nélküli találkozó miatt kellene Pozsonyból egy másik Covid-buborékba, Budapestre átköltözniük. Így viszont, hogy ők a négybe jutottak, már lesz tétje annak a meccsnek is, hiszen az Eb három legjobbja kvalifikálja magát a jövő évi vb-re, ám az elődöntősök közül a címvédő dánok és a társházigazda svédek automatikus résztvevők, így az itteni ötödik helyezett is indulási jogot szerez.

Eredmények, középdöntő, 4. forduló: Lengyelország–Spanyolország 27:28 (13:14), Németország–Oroszország 30:29 (16:12), Svédország–Norvégia 24:23 (9:14). A végeredmény: Spanyolország és Svédország 8, Norvégia 6, Németország 4, Oroszország 3, Lengyelország 1 pont.