2024. március 29., péntek

Vajdasági Szép Magyar Könyv

A 2020-as és 2021-es díjazott kiadványok

A magyar kultúra napja délvidéki központi rendezvényén, csütörtök este osztották ki a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2020. és 2021. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázata díjazottjainak járó elismeréseket.

A szakmai bizottság tagjai voltak: ifj. Szilágyi Gábor reklámgrafikus, ifj. Sebestyén Imre dizájner, tipográfus és Gubik Korina képzőművész.

2020

A pályázatra 19 kiadó 55 kiadvánnyal nevezett be.

A 2020. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Bozsik Péter Behódolt tartomány című kötete érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Kalligram Könyvkiadó közös kiadásában jelent meg. A kötet egyúttal a Legszebb Szépirodalmi Kiadvány díját is elnyerte. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült. A zsűri külön dicséretben részesítette az illusztrátort, Munjin Andreát.

A 2020. év Legszebb Művészeti Könyv díját Tolnai Ottó Titorelli faiskolája című kötete nyerte el, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös kiadásában jelent meg. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját a háromtagú szakmai bizottság a Szabadkai Városi Múzeumnak ítélte oda Ninkov K. Olga Szabadka és Hódmezővásárhely festőművészeti és kerámiatörténeti kapcsolatai című kötetéért. A zsűri külön dicséretben részesítette Lality Csabát a kötet műszaki szerkesztéséért és tördeléséért. A kötet a Printex Kft. Nyomdában készült.

A gyermekkönyvek kategóriájában a legszebb kiadvány díját a Pék Domonkos Ibolya és Mezei Erzsébet szerkesztette Kendőbe kötve című kötet kapta, amely a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ gondozásában jelent meg. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

Könyvsorozat kategóriában a díjat Mi a magyar most, Vajdaságban? (I. Széppróza, II. Néprajz-antropológia, III. Történelem, IV. Helytörténet, V. Építészet) című kötetegyüttesnek ítélte oda a szakbizottság, amelyet a Magyar Szó Lapkiadó Kft. adott ki Gruik Ibolya szerkesztésében. A sorozat a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Nyomdájában készült.

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományozott:

a) Szépirodalom kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézetnek Nagy Abonyi Árpád Hermész tenyerén című kötetéért, amely a Grafoprodukt Nyomdában készült. A zsűri a rendhagyó fedőlaptervért és tördelésért külön dicséretben részesítette Sirbik Attilát és Csernik Elődöt. Szintén szépirodalom kategóriában dicsérő oklevelet adományozott a Forum Könyvkiadó Intézetnek és a Kalligram Könyvkiadónak Terék Anna Háttal a napnak című, közös gondozásban megjelentetett verseskötetéért. A zsűri külön dicséretben részesítette a kötet illusztrátorát, Antal Lászlót. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

b) A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában a zsűri három kiadványnak ítélt dicsérő oklevelet:

a Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös gondozásában megjelent Kincses Kalauz – Tájhangok és kalandozás a vajdasági magyar tájban című kötetnek. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták.

A zsűri dicsérő oklevelet ítélt oda a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Czékus Géza, Molnár Emese és Bogdan Rudinski szerkesztette „Utolsó utamra kisérni jöttetek". Bremzay Jenő szilágyi kántortanító halotti búcsúztatói című kötetért. A kötetet a Panonia-Print Nyomdában nyomtatták.

A zsűri dicsérő oklevelet adományozott a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Szobek Bt. közös gondozásában megjelent Podhorányi Zsolt Mesélő délvidéki kastélyok című kötetért is. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták.

c) Tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványok kategóriában a zsűri dicsérő oklevelet adományozott a Forum Könyvkiadó Intézetnek Pámel Gizella és Vojnak Csorba Adrianna szerkesztette Tanulj velünk magyarul! című kötetért. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták.

d) Művészeti könyvek és albumok kategóriában a zsűri dicsérő oklevelet adományozott a Szilágyi Mária és Antal Szilárd Üzenet a falakról 2. A zsidóság jelei című kiadványért, amely az Újvidéki Művészeti Akadémia és a CULTstore szervezet közös gondozásában jelent meg.

2021

A pályázatra 15 kiadó 54 kiadvánnyal nevezett be.

A 2021. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat a Berényi Emőke és Herédi Károly szerkesztette Vajdasági ládafia című kötete érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács közös kiadásában jelent meg. A kötet egyúttal az általános iskolai és középiskolai tankönyvek, ezek segédkönyvei kategória díját is elnyerte. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesítette Oláh Dórit, a kötet illusztrátorát és Lackó Lénárd műszaki szerkesztőt. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A szépirodalmi kiadványok kategóriában Kormányos Ákos Töredezettségmentesítés című kötete érdemelt ki díjat, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Fiatal Írók Szövetsége közös kiadásában jelent meg. A kiadvány a Sajnos Nyomdában készült.

A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját a háromtagú szakmai bizottság az Életjel Könyvek kiadónak ítélte oda Káich Katalin Identitáskeresésben című kötetéért. A kötet a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A gyermekkönyvek kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját Kovács Jolánka Mosolyfalva meséi című kötete kapta, amely a zEtna Egyesület kiadásában jelent meg. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványok kategóriájában a háromtagú szakmai bizottság a Grafoprodukt Kiadónak ítélte oda az elismerést dr. Máté Emese ÉletvirágOM című gyakorlófüzetéért, szülőknek-, óvó- és iskolapedagógusoknak szóló kézikönyvéért. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományozott:

a) Szépirodalom kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézetnek és a Fiatal Írók Szövetségének Celler Kiss Tamás A mérgezett gyalog című verseskötetéért, amelyet közös kiadásban jelentettek meg. A kiadvány a Stanctechnik Digital Kft. Nyomdájában készült.

b) A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában a zsűri két kiadványnak ítélt dicsérő oklevelet:

a Forum Könyvkiadó Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös gondozásában megjelent Bodor Anikó Vajdasági magyar népdalok IV. című kötetért. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti a kötet műszaki szerkesztését és nyomdai kivitelezését. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták.

A zsűri dicsérő oklevelet ítélt oda a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek Gallusz László Hej, élet, juhászélet. A törökbecsei Ötfertályostól a kanizsai Járásokig. Tisza menti juhászok, juhászportrék című kötetért. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesítette a kötet fedőlaptervét és annak tervezőjét, Beszédes Istvánt. A kötetet a Panonia-Print Nyomdában nyomtatták.

c) Tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványok kategóriában a zsűri dicsérő oklevelet adományozott a szabadkai Városi Múzeumnak a Mihájlovity Anikó szerkesztette Régészeti kisokos című kötetért. A kiadványt a Printex Kft. Nyomdájában nyomtatták.

d) Gyermekkönyvek kategóriában a zsűri dicsérő oklevelet adományozott az Életjel Könyveknek Molnár-Krekity Olga Pacsirtatelepi Fickó című kötetéért. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták.

e) Könyvsorozat kategóriában a szakbizottság két dicsérő oklevelet osztott ki:

a Forum Könyvkiadó Intézetnek Képzőművészeti kismonográfiák című sorozatáért;

a zsűri a Forum Könyvkiadó Intézet és a Gion Nándor Emlékház közös gondozásában megjelent Novellapályázat antológiái című sorozatért is dicsérő oklevelet adományozott.