2024. április 19., péntek

Meghekkelték az iráni állami műsorszolgáltatót

Meghekkelték tíz másodpercre az 1979. évi iszlám forradalom évfordulójának megemlékezésére készülő IRIB iráni állami műsorszolgáltatót – közölte csütörtökön az iráni állami média.

„Tíz másodpercre az álszentek arca és hangja jelent meg az egyes csatornánkon" – közölte az IRIB, amelyet brit médiumok idéztek. Az „álszent" megnevezést Irán egyházi vezetői a száműzetésben élő Iráni Népi Mudzsahedek (Mudzsahedin Kalk), nevű szervezet tagjaira használják

A Mudzsahedin Kalk a jelenlegi iráni vezetés alternatívájaként tartja magát számon, és a külföldön lévő, állítólagos ellenzéki szervezeteket tömörítő Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa nevű, ismeretlen finanszírozású szervezethez kapcsolódik.

A közösségi hálón közzétett felvételek szerint a hekkelés idején a Mudzsahedin Kalk két ismert személyisége, Marjam Radzsávi és Maszúd Radzsávi képe jelent meg az állami televízió képernyőjén, és egy hang azt mondta: „Üdv Radzsávinak, halál Hámeneire".

Ali Hámenei ajatolláh Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Maszúd Radzsávi pedig a mudzsahedek egyik vezetője volt, aki Franciaországban és Irakban élt, és 2003-ban, az iraki invázió kezdetekor eltűnt. Azóta a felesége, Marjam a szervezet „arca".

Ali Dali, az IRIB elnökhelyettese közölte, hogy vizsgálat indult az ügyben. Elmondta, hogy hasonló esetek történtek a szintén állami tulajdonban lévő Korán Csatornánál, a Dzsavan és a Pajan rádióknál is.