2024. április 23., kedd

Önkénteseket keresnek a koronavírussal való megfertőződésre

A világ első kutatását, melyben megengedett, hogy önkénteseket keressenek a koronavírussal való megfertőződésre, az Oxford Egyetemen végzik annak céljából, hogy minél hatékonyabb védőoltásokat tudjanak kifejleszteni – írja a B92 hírportál.

A kutatást még tavaly áprilisban kezdték meg, három hónappal azt követően, hogy Nagy-Britannia lett a világ első országa, ahol engedélyezték a koronavírus elleni védőoltás embereken való tesztelését.

Az első szakaszban, ami még mindig folyamatban van, a fertőzést kiváltani tudó vírusok mennyiségét tervezik meghatározni, míg a másodikban az immunválasz mértékét kívánják megállapítani, amivel megakadályozható a fertőzés – derül ki az egyetem közleményéből.

A tudósok már nagyon közel járnak ahhoz, hogy megállapítsák a lehető leggyengébb fertőzést, ami a vizsgálati alanyoknál csak enyhe tüneteket fog kiváltani.

Ezt követően az önkénteseket, akik korábban átestek a fertőzésen, vagy be vannak oltva, az eredeti vírusvariánsnak tervezik kitenni annak céljából, hogy megállapíthassák mennyi antitest szükséges a fertőzés megakadályozásához.

– Ez az immunválasz járulhat hozzá az új védőoltás megalkotásához – jelentette ki Helene McShane, a kísérlet vezetője.