2024. április 19., péntek

Használhatatlanok az ukrajnai óvóhelyek

Egy Kijevben élő szerb állampolgárságú nő a B92 hírportálnak megerősítette, hogy a lakosok folyamatosan egy alkalmazáson keresztül értesítéseket kapnak a konfliktus eszkalációjának lehetőségéről.

Mivel Ukrajna egyik oldalán nagy létszámú NATO haderő gyülekezik, a másikon pedig jelentős számú orosz katona sorakozott fel, és mivel az ukrajnai helyzet a világ első számú híre – ennek nagyon is van értelme.

Néhány héttel ezelőtt a kijevi hatóságok közzétettek egy térképet, amelyen az összes óvóhely fel van tüntetve bombázás esetére, és több ezer ilyen létesítmény található a listán, pontosabban körülbelül 5000 a városban.

A BBC riporterei azonban megkeresték ezeket a menedékhelyeket, természetesen a térképeket követve. Mint kiderült, egyáltalán nem volt könnyű menedéket találni, még ha a térképen meg is találták, kellemetlen meglepetés várta őket.

Az egyik óvóhely ajtaját bezárták, a másikat üzletté alakították, a harmadik menedék bejáratát pedig befalazták. Még a kijevi menedékházak igazgatóját is felhívták, aki megerősítette nekik, hogy a falazott helyiség valójában egy menhely.

– Tehát a kijevi lakosoknak ide kell jönniük, amikor elkezdenek menekülni a bombázások elől – zárta a BBC újságírója.