2024. április 24., szerda

Az állam vagy a Rio Tinto állítja helyre a mérgező kutakat?

A szerb kormány nem kíván eleget tenni az aktivisták és helyiek kérésének, hogy állítsák helyre a lítiumkutatás feltárása után megmaradt mérgező kutakat, mert – mint mondják – az a Rio Tinto magántulajdona, írja a Nova hírtportál.

Hozzáteszik, arra sincs garancia, hogy az építési területet visszaszolgáltatják a mezőgazdaságnak. A szerb kormány felmondott minden megállapodást a Rio Tintóval, Ana Brnabić kormányfő pedig többször is hangsúlyozta, hogy pontot tettek az ügy végére. Megbeszélést tartottak a helyiekkel, és a környezetvédelmi aktivisták átvették a kormányától a teljes dokumentációt, amely minden szerződést és megállapodást tartalmaz. Gornji Nedeljicén a Rio Tinto 528 kutat hagyott maga mögött, ezek eltávolításáról egyelőre keveset tudni.

Zlatko Kokanović, a Ne damo Jadar illetékese azt nyilatkozta, továbbra sincsenek részletes információik.

– Megkérdeztük a kormányfőtől: ki fogja eltávolítani a kutakat? – mondta Kokanović. A kormányfő a helyiek és a környezetvédelmi aktivisták kérdéseire úgy válaszolt, hogy a felelősséget a Rio Tintót terheli. Mint mondta, a Gornji Nedeljicén lévő földterület magántulajdon, és az állam nem tehet semmit.

– Mi, helyiek azt tervezzük, hogy összegyűlünk és támogatást kérünk az államtól, hogy megvásárolhassuk a szóban forgó földterületet – hangsúlyozta Kokanović.