2024. április 25., csütörtök

Állami megemlékezés a holokauszt nemzetközi emléknapján

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja, arra a napra emlékeztet, amikor 1945-ben felszabadították az Auschwitz-Birkenau haláltábort.

A szerbiai központi állami megemlékezést a második világháborús népirtás áldozatainak emlékművénél tartják. A belgrádi régi vásártéren, ahol a második világháború idején koncentrációs tábor volt, az állami küldöttséget Darija Kisić Tepavčević miniszter vezeti. Az eseményen holokauszt-túlélők, az áldozatok leszármazottai, a második világháborús haláltáborok egykori foglyai, a szerb parlament és kormány képviselői, valamint Belgrád város, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Roma Nemzeti Tanács illetékesei rójják le kegyeletüket, írja a Szerbiai RTV.

Az ENSZ közgyűlése 2005-ben nyilvánította emléknappá január 27-ét, a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója napját. 1945-ben ezen a napon a szovjet hadsereg egységei szabadították fel a legnagyobb náci koncentrációs tábort, ahol 7500 fogoly volt. A harcokban 231 szovjet katona vesztette életét. A második világháború idején körülbelül hatmillió európai, zsidó származású ember vesztette életét.