2024. március 28., csütörtök

Virtuális sámánok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint minden második interneten beszerzett gyógyszer hamisítvány. A legtöbbet nem vizsgálták ki, és egy helyi egészségügyi intézmény sem ismerte el. A Szerbiai Gazdasági Kamara felmérése szerint az országunkban forgalmazott étrend-kiegészítők és dietetikus termékek 30 százaléka hamisítvány, melyek legnagyobb részét az interneten értékesítik.

Területeinken igazából senki sem ellenőrzi, hogy az interneten megjelenő gyógyszerek valóban értékesíthető, megfelelően ellenőrzött és elismert termékek-e. A hamisítványokat pedig rendszerint inkább étrend-kiegészítőként kínálják, mivel a gyógyszereket tilos reklámozni – figyelmeztet Goran Papović, a Szerb Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet képviselője. A Blic felkeresésére részletezte is a a kínálatot: legtöbbször szépészeti termékekről és izomnövelő étrend-kiegészítőkről beszélünk, amelyek Magyarországról és Romániából érkeznek országunkba, de az utóbbi években a bolgár hamisítók is előszeretettel árasztják el kínálatukkal a szerb piacot.

Limited Charm, GoSlim, HyperTea, Diatea, Prostamid, Parazol – olvasom a példaként említett hamis készítmények listáját. Hinni nem akarok a szememnek, amikor a hat termékből négyet egy oldal kínálatán belül is megtalálok, méghozzá 50 százalékos árengedménnyel. Itt ugyanis az „akció” keretén belül minden hozzáférhető terméket 3700 dinárért kínálnak az állítólag reális, 7400 dináros értéke helyett.

És már kong is a vészharang a fejemben. Hogyan lehet egy cukorbetegségre ajánlott gyógykészítményt ugyanannyiért legyártani, mint egy zsírégető teát? Ha egyáltalán létezik ilyen. Mert a hús-vér szakemberek szerint igencsak rá kell dolgozni arra, hogy az évek alatt felhalmozott „tartalékainkat” felszámoljuk. Pontosabban: edzeni, mozogni kell. Mert hatékonyan zsírt égetni csak így lehet.

De eltértem a lényegtől. Nevezetesen attól, hogy az imént fellelt virtuális sámánjaim egy áron kínálják a gyógyulást a magas vérnyomástól szenvedőknek, a cukorbetegeknek, de ugyanannyi pénzért eltüntetik a prosztata-problémákat és a túlsúlyt is. És ha ez eddig még nem kongatta meg mindenki fejében a tűzriadót, akkor csupán egy-két plusz kattintásra van szükség ahhoz, hogy egy teljesen másik weboldalon is megjelenjenek ugyanazon termékek, ugyanakkora árengedménnyel. Ja, majd elfelejtem: másik márkanév alatt.

Összesen tehát három kattintásra volt szükség ahhoz, hogy világossá váljék előttem az ámítás. Így még hihetetlenebbnek tűnik számomra, hogy mindez a szemünk előtt burjánzik. Goran Papović szerint az illetékes szerb minisztérium rendszerint ad ki közleményeket, de kísérletet sem tesz arra, hogy megoldja a problémát. Pedig a korábban sikerrel alkalmazott Raskrinkavanje és FakeNews Tragač elnevezésű platformok már több száz olyan oldalt szűrtek ki, amelyek különböző kétes eredetű egészségügyi készítményeket forgalmaznak a területeinken. A feltérképezés befejeztével az országos fogyasztóvédelmi szervezet közzé teszi a hamis gyógyszerek értékesítőinek fekete listáját – jelentette be Papović. Ugyanakkor arra kérte a polgárokat, hogy segítsenek a szervezetnek, és jelentsék azokat a szabályellenesen működő, különböző szereket kínáló oldalakat és közzétételeket, amelyekkel találkoznak.

A hamisítványok az internet mellett a piacokon és utcai árusoknál is beszerezhetőek. A Blic tudósítása szerint maguk az eladók is bevallották, hogy az általuk kínált „gyógyszereket” a közterületekre kihelyezett szemetesekből szedik össze. A szegényebb sorsú betegek tömegesen vásárolják ezeket, mert recept nélkül és sokkal olcsóbban hozzájutnak a készítményekhez, mint a gyógyszertárakban. Közben pedig eltekintenek a megfelelő tárolás hiányától, és a lejárt szavatosságot is figyelmen kívül hagyják – írja a lap. Kiemelik, hogy a törvényesen elismert készítményeknek rendelkezniük kell a gyógyszereket és az egészségügyi eszközöket nyilván tartó ügynökség, azaz az ALIMS védjegyével.

Kizárólag a gyógyszertárakban vásárolt termékek a megbízhatóak – figyelmezteti a lakosokat Pavle Zelić, az ALIMS szakembere is. Hangsúlyozza, hogy akár virtuális, akár valódi piacokon szerezzük be a gyógykészítményként árult termékeket, a legkisebb kár akkor ér bennünket, ha elmarad az ígért hatás. Legjobb esetben tehát porcukros teát iszunk, amely nem gyógyítja a rákot. Sokkal rosszabbul is járhatunk ugyanis: a hamisítók attól sem rettennek el, hogy mérgező vagy függőséget okozó anyagokat keverjenek a készítményekbe – állítja a szakember. Az esetek túlnyomó többségében ugyanis nemzetközi bűnszervezetek állnak a hamis gyógyszerek forgalmazása mögött. A készítmények többnyire Indiából és Pakisztánból erednek, és Szerbián keresztül Nyugat-Európába jutnak el.

A hosszú út virtuális ködében pedig milliók vesznek el. Mégsem a fogyasztók anyagi kára a legaggasztóbb tény. Sokkal inkább az, hogy az emberi életeket veszélyeztető tevékenység egyre nagyobb méreteket ölt. Olaj a tűzre, hogy a koronavírus-járvány miatt mind nehezebb szakorvosi tanácsokhoz jutni. Így rohamosan növekszik az öngyógyítók, vagy rosszabb esetben az önjelölt diagnoszták száma.

Óhatatlanul felmerül hát a felelősségvállalás kérdése. Azzal ugyanis, hogy a fogyasztók gondolkodás nélkül felvásárolják a csodaszereket, tulajdonképpen támogatják a hamisítványok szaporodását. Ezzel pedig növelik annak a lehetőségét, hogy veszélyeztetik önmaguk vagy mások egészségét. Mert éppoly felelőtlenség kávézás közben diagnosztizálni a beszélgetőtársat, mint a virtuális köd védelméből gyógyulást ígérni a haldoklónak. Nem kellene szem elől veszíteni, hogy a beteg ember az utolsó szalmaszálba is görcsösen kapaszkodik, ha azt éltető kalásszá varázsolják számára. Takaréklángra kell helyezni a „nekem ez segített” típusú jóhiszemű ajánlatainkat is. Az orvos ugyanis nem azért nem ír ki antibiotikumot, mert nem akarja, hogy meggyógyuljon a betege. Sokkal egyszerűbb az ok: nem talált gyulladást a szervezetben. Másra pedig nem hat a penicillin.

Nem úgy, mint a mindenható Parazol, amely a kutakodásom folyamán a „kedvencemmé” fejlődött. A különböző márkanevek alatt megjelenő reklámok szerint ugyanis a készítmény segítségével egyszerre szabadulhatunk meg mindenféle parazitától, amely bennünk vagy rajtunk élősködik. A hirdetők szorgalmasan fel is sorakoztatják a kórokozók igencsak terjedelmes listáját, amelyekre hat a csodaszer. Valamiért elfelejtik azonban megemlíteni, hogy eme népes család legkártékonyabb tagjai ők maguk...