2024. március 19., kedd

A fejlesztések éve a Zorkában

Az idei évben ivóvíz- és szennyvízhálózat-bővítésre is számíthatnak a közösség polgárai

A Zorka helyi közösségben nagy reményekkel néznek az idei év elé, hiszen ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítésére, valamint az úttestek kiszélesítésére is sor kerül. Természetesen az elmúlt évben is voltak jelentős eredmények a város ezen részén, többek között számos utcát mart aszfalttal szórtak le és a gázhálózat is bővítésre került. Minderről Pletl Ádám, a Zorka helyi közösség tanácsának elnöke számolt be lapunknak.


– Minden év augusztusában a helyi közösség tanácsa a polgárok javaslata szerint összeállítja azokat a prioritásokat élvező terveket, amelyeket a következő évben meg kellene valósítani. Ezt a listát először átadjuk a fejlesztési titkárságnak a Városházán, majd decemberben az útkarbantartó közvállalatnak jelezzük, mely utcákat kellene karbantartani. Sajnos a két éve tartó járvány a városi költségvetésen is érezteti hatását, így az elmúlt évben kevesebb befektetés valósult meg a Zorkában. Szerencsére azonban az vége felé volt egy költségvetési módosítás, és ebből már jutott valamennyi a mi helyi közösségünkbe is. Többek között mart aszfaltot szórtak le több utcában, ami sokkal jobb, mint a zúzott kő. Ezzel többek között felújították a 9. Új utcát a Proletár brigádok utcától a Balzac utcáig 1800 méteren, a 10. Új utcát, szintén a Proletár brigádok utcától a Balzac utcáig 1800 méteren, a Balzac utcát 500 méteren, az El nem kötelezettek utcájának azon részét, amely nincs leaszfaltozva, a Jókai Mór utca egy részét, a Kolumbusz Kristóf utcát, egy zsákutcát a Leonardo Da Vinci utcában és az Arany János utcát. Ez mellett még körülbelül 3000 méteren utcasimítást végeztek el. Fontos fejlesztés, hogy a gázvezetéket az elmúlt évben 2300 méterrel bővítették – mondta Pletl Ádám.

A tanácselnök a fentiek mellett beszámolt egy tavalyi projektumról is, amely az idei évben fog megvalósulni.
– Kiszélesítésre kerül a Proletár brigád utca, a vasúttól a Zorka utcáig. Ez egy keskeny út. Két autó nem fér el egymás mellett, valamint autóbusz is jár ezen az útvonalon. Korábban az út mellett szórtak le zúzott követ, hogy az autók ki tudják kerülni egymást, de ez nem hosszú távú megoldás. Az útszélesítés tavalyi projektum, ki is van már fizetve, csak a kivitelező a rossz időjárás miatt még nem tudta elkezdeni a munkálatokat. Az idei évben pedig a Zorka utca kerül bővítésre – tette hozzá Pletl Ádám.


A tanácselnök kiemelte, hogy az elmúlt évben sikerült a helyi közösség épületét tovább szépíteni, valamint a városrész gyógyszertárát is megőrizni.
– Tizenkét év után saját költségvetésünkből felújítottuk a helyi közösség épülete előtti kerítést. Itt nem csak a helyi közösség épülete van, hanem itt található az óvoda, a gerontológiai klub, az orvosi rendelő és a gyógyszertár is. És ha már gyógyszertár. Az elmúlt év egyik nagy pozitívuma, hogy sikerült kiharcolnunk azt, hogy a Zorkának továbbra is legyen gyógyszertára. Nagyon büszke vagyok arra, hogy kitartottunk emellett. A polgároknak így nem kell elmenniük egy több kilométerre lévő másik gyógyszertárba. Ez különösen az idősek számára fontos eredmény. A gyógyszertár egyébként jól fel van szerelve, minden olyan gyógyszer és készítmény megtalálható itt, ami egy gyógyszertárban kell – mesélte Pletl Ádám.


A tanácselnök két projektumnak köszönhetően optimistán néz az idei év elé.

– Az idei évre nagyon szép terveink vannak. Van egy projektum, ami még 2013-ban elkezdődött, akkor, amikor elkészítettük az ivóvízhálózat tervrajzát. Abból 2016-ban csak 1600 méter valósult meg, de még majdnem 8000 méter kimaradt. A tervrajzot azóta frissítették, hiszen az már elavult. Ezzel kapcsolatban olyan információim vannak, hogy az ivóvízhálózat ismét bővítésre kerül, többek között a Balzac, a Batajnik, a Bécsi és a Gročan utcában. Ez körülbelül 1400 méter ivóvízhálózatot jelent, de belenéztem a 2023-as tervbe is. Ott az szerepel, hogy a projektumot addigra befejezik, vagyis az összes kimaradt ivóvízhálózatot elkészítik a következő évre. Persze mindez attól is függ, hogy a megvalósításra lesz-e elegendő pénzforrás. Hozzátenném, hogy mi már rendeltünk egy új tervdokumentációt, hogy ha a projektum 2023-ban valóban befejeződne, az ivóvízhálózat bővítését tovább tudjuk folytatni – magyarázta Pletl Ádám.


Ismeretes, hogy az idei évben a Tiszta Szerbia elnevezésű országos projektum keretében Szabadka Város területén összesen 110 kilométer szennyvízhálózat épül ki. A tanácselnök kiemelte, hogy a projektumból a Zorka sem fog kimaradni.
– A projektum keretében 50 kilométer szennyvízhálózatot építenek ki a városban. Értesüléseim szerint ebből több, mint 4 kilométer jut a Zorkának, mégpedig a Proletár brigád utca egy része, a Zombor utca, a Zorka utca egy része, az Ozreni utca, a Petar Pović Ago, a Kupuszina, a Filip Filipvić, a Bezdán és az Apatin utca. Tudom, hogy a polgárok azt fogják mondani, hogy az én utcám miért nincs ebben a felsorolásban, de ha azt nézzük, hogy a Zorkában milyen régen nem volt csatornahálózat-bővítés, bizony ez a több, mint 4 kilométer nagy előrelépés számunkra. Ha ez az idei évben megvalósul, az nagy siker lesz számunkra – nyilatkozta Pletl Ádám.