2024. március 28., csütörtök

A nyugdíjasok is a helyi járulék haszonélvezői

A járványügyi helyzet miatt nem szerveznek tömegesebb rendezvényeket

Évekre visszamenőleg igen aktív a Topolyai Községi Nyugdíjas-egyesület. Nem titkolt szándék a nyugdíjasok érdekképviselete, jobbá tenni idős polgártársaink hétköznapjait. Amíg a járványhelyzet abban nem gátolta őket, kirándulásokat, sporttalálkozókat szerveztek. A kézimunkacsoport és a képzőművészeti csoport is műhelymunkák, kiállítások, szemlék, találkozók szervezésével hívta fel magára nem csak a nyugdíjasok figyelmét.
Ortó Károly, a Topolyai Községi Nyugdíjas-egyesület elnöke elmondta, hogy a közelmúltban a helyi közösség képviselői is meglátogatták a nyugdíjas-egyesületet. Megjegyezte, hogy mindig nagyon jólesik az érdeklődésük, évtizedek óta kiváló kapcsolatokat ápolnak a helyi közösséggel. Ott is azon dolgoznak, hogy a nyugdíjasok életminősége javuljon. A látogatás alkalmával szimbolikus ajándékokkal kedveskedtek a helyi közösség képviselői, sakktáblákat és kártyapaklikat ajándékoztak, amit a klubhelyiségben használnak idős polgártársaink. Ortó Károly szavaiból az is kiderült, hogy a helyi járulékból évi közel 500 ezer dinárral támogatják az egyesület munkáját. Az elnök hozzátette, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor a most még érvényben lévő helyi járulék bevezetéséről szavaztak a polgárok, a topolyai nyugdíjasok teljes mellszélességgel kiálltak a járulék bevezetése mellett, hiszen a pénzt olyan dolgokra költik, ami a nyugdíjasok javát is szolgálja. A járdák és utak javítása és karbantartása, a közvilágítás, a tópart rendbetétele mindenki számára fontos. A nyugdíjasok természetesen alkotmányos jogukkal élve szavazhatnak egy esetleges újabb referendumon a helyi járulék újbóli bevezetésére. Amennyiben pedig megszavazzák a járulék bevezetését, a nyugdíjasok maguk dönthetik el, hogy fizetik-e azt, vagy sem.
Ortó elmondta még, hogy a terveik között szerepel a különböző programok, sporttalálkozók, kirándulások megszervezése. A járványügyi helyzet sajnos az utóbbi két évben rendre felülírja a terveiket. Korábban ugyanis rendszeresen szerveztek községi sporttalálkozókat, látogatást tettek más községek egyesületeiben, különféle foglalkozásokat, programokat szerveztek a nyugdíjasok számára, ezt most sajnos nem tudják megtenni. Korábban esetenként 50 vagy akár 200 személy is jelen volt egy-egy rendezvényen, a kirándulásokra is 50–100 személy utazott el alkalmanként. Ezeket a tömeges összejöveteleket sajnos nem tudják most megszervezni. A helyi közösségekben működő helyi nyugdíjasszervezetek viszont kisebb létszámú rendezvényeket azért sikeresen megtartottak, betartva természetesen a járványügyi előírásokat.
Ortó Károly hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas-egyesület tagsága számára továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy kedvező feltételekkel szerezzék be a tüzelőt. Viszonylag kedvező áron és tízhavi részletfizetésre lehetett korábban is tűzrevalót igényelni. Felhívta a figyelmet, hogy sajnos az utóbbi időben a beszállító nem minden esetben tudja előre garantálni az árakat, ugyanis a tüzelő ára jelentősen emelkedett az utóbbi időben, ugyanakkor a feltételek továbbra is nagyon kedvezőek. A nyugdíjas-egyesületnek a topolyai Fő utca 55-ös szám alatt található közös szolgálatában és a szintén ott található klubhelyiségben szeretettel várnak mindenkit. Számos előnnyel jár betagosodni az egyesületbe, hiszen amellett, hogy jó közösségbe tartozni, a különféle kedvezmények is kecsegtetőek.
A községi nyugdíjasok egyesületének vezetősége már évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy külön szervezetet hoz létre azon tagjai számára, akik a haláluk vagy családtagjaik, hozzátartozóik halála esetén a hamvasztás mellett döntenek. A Komgrad Közvállalat is támogatta a kezdeményezést, urnakerteket létesített a temetőkben. Ortó Károly azt is elmondta, hogy az Eko-M nevű szervezet igény esetén a családtagok hamvasztásának szervezésében tud segítséget nyújtani.