2024. március 19., kedd
ÉCSKA

Lakásokat építenek a kínaiak

Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere hétfőn szerződést írta alá a kínai Linglong társaság képviselőivel, amellyel Écskán telket biztosítanak háromszáz lakás építéséhez. Az önkormányzat közleménye szerint a társaság a lakásokat a nagybecskereki ipari övezetben épülő gumigyár kínai és szerbiai dolgozói részére építik.

A lakások mellett megfelelő kísérlétesítmények (elárusítóhelyek, üzletterek, játszóterek) is épülnek majd. A közlemény szerint a beruházással új munkahelyek nyílnak meg és megváltozik a környezet gazdasági képe.

A leendő lakásokat Écska külterületén építik majd, a Belgrád és Nagybecskerek között építendő autóút közelében. Erre a célra 2,8 hektárnyi területet biztosítottak, amiért 14 millió dinárt fizetett a Linglong kompánia.

A kétezer lakosú Écska ma szerb többségű település, melyben mintegy harminc százalékot tesz ki a román kisebbség száma. A faluban már tízegynéhány kínai állampolgár lakik. A vélemények megoszlanak róluk, de a megkérdezettek többsége nemtetszéssel fogadta azt a döntést, hogy háromezer kínai legyen majd az új szomszédjuk.