2024. április 20., szombat

Túlóráztak az urak

Az Australian Open kilencedik játéknapján Rafael Nadal, Matteo Berrettini, Ashleigh Barty és Madison Keys aratott elődöntőbe jutást jelentő győzelmet.

A torna első elődöntőse a spanyol veterán Nadal lett, aki több mint 4 órás meccsen győzte le a fiatal kanadai Denis Shapovalovot. Kettőjük mérlege most 4:2 a spanyol javára, aki hetedízben jutott négy közé az Australian Openen. Nadal derűlátással várhatja a pénteki meccset, hisz nemcsak a következő ellenfelével, Berrettinivel pozitív a mérlege (1:0), hanem a hagyomány is mellette szól, hisz Melbourne-ben az elődöntőben csak egyszer, 2008-ban, a francia Jo-Wilfried Tsongától kapott ki.

Nadal tegnap egy-egy breakkel nyerte az első két játszmát, Shapovalov ugyanilyen módon vágott vissza, és egyenlített. A döntő szettben a spanyol jutott előnyhöz, amelyet meg is tudott őrizni. A mérkőzés statisztikai érdekessége, hogy Nadal 11 kettős adogatási hibát vétett.

Ötszettes maratoni volt Berrettini és Gaël Monfils meccse is, amelyből a végén a hajrára több erőt tartalékolt olasz került ki győztesként, és játszhat Melbourne-ben először elődöntőt.

Az ausztrál közönség sajnálhatja a szimpatikus Gaël Monfils búcsúját (Fotó: Beta/AP)

Az ausztrál közönség sajnálhatja a szimpatikus Gaël Monfils búcsúját (Fotó: Beta/AP)

A nőknél két rövid meccset láttunk, és a tegnapi műsor meglepetéssel kezdődött. A 27. évükben járó teniszezőnők rangadóján az amerikai Keys váratlanul könnyen nyert a Roland Garros bajnoknője, a cseh Barbora Krejčíková ellen. A találkozó elején ugyan a csehnek adódtak breaklabdái, amikor azonban Keys hárította azokat, a folytatásban már nem volt gondja. Holnap már jóval nehezebb lesz, hisz a hazai pályán szereplő világelső Barty következik, aki leiskolázta az amerikai Jessica Pegulát. Keys ötödször jutott a négy közé a nagy tornákon, Melbourne-ben például hét éve, de a 2017-es US Opent kivéve rendre elbukta ezeket a csatákat. Barty Melbourne-ben még nem volt döntős, két éve a négy között az amerikai Sofia Kenin győzte le.

MELBOURNE. – Az Australian Open negyeddöntőjében, férfiak: Nadal–Shapovalov 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3, Berrettini–Monfils 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2. Nők, negyeddöntő: Barty–Pegula 6:2, 6:0, Keys–Krejčíková 6:3, 6:2.