2024. április 23., kedd
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Dánia az első elődöntős

Egy szoros és két könnyed győzelmet hozott a kézilabda-Eb hétfői játéknapja az I-es csoportban. Az elmúlt kilenc Eb-n az ötödiknél rosszabb helyen sohasem végző horvátok már biztos, hogy két évtizedes mélyponton zárják az idei tornát, de a csapat motivációját ez nem vetette vissza, és szoros meccsen behozták első középdöntős győzelmüket a két nappal korábban még a franciák ellen domináló Izlanddal szemben. Az erőviszonyok mindvégig ingadoztak, az első félidőben az északiak, a másodikban a délszlávok tudtak elhúzni öt góllal, végül az utolsó percben, döntetlen állásnál Ante Gadža találata hozta el a horvát sikert. Izlandnak ezáltal már nincs saját kezében a sorsa az elődöntő elérését illetően.

Dánia viszont az első csapat lett, amely biztosította a helyét a legjobb négy között, méghozzá egy fölényes, 12 gólos győzelemmel Hollandia felett. A dánok 35 góljához Mikkel Hansen 7-et tett hozzá, ezáltal ő lett a harmadik játékos, aki a férfi Eb-k történetében eljutott 250 találatig. Ha neki még nem is, de Nikola Karabtićnak (275) reális esélye van, hogy még ezen a héten beérje a már visszavonult izlandi listavezetőt, Guðjón Valur Sigurðssont (288).

Karabatić viszont nem emiatt került be a hírekbe, hanem azzal, hogy kiderült, az előző, Izland elleni mérkőzésen pozitív koronavírusteszttel engedték őt játszani a francia csapatban. Ezt erős ellenérzésekkel fogadta a többi résztvevő, hiszen a tornán több csapat számára komoly nehézséget jelentenek a vírus miatti kényszerpihenők, az EHF viszont azzal magyarázta a kivételes bánásmódot, hogy az orvosok szerint a játékos szervezete olyan magas antitestszintet tartalmaz, hogy az nem jelent fertőzésveszélyt.

A középdöntők mai zárásaként dán–francia rangadót rendeznek (Fotó: MTI)

A középdöntők mai zárásaként dán–francia rangadót rendeznek (Fotó: MTI)

Eredmények, I. csoport, 3. forduló: Izland–Horvátország 22:23 (12:10), Dánia–Hollandia 35:23 (21:12), Montenegró–Franciaország 27:36 (12:16). A sorrend: Dánia 8, Franciaország 6, Izland 4, Horvátország, Montenegró és Hollandia 2 pont.