2024. április 23., kedd

Kultúránk ünnepe

Ma lesz a vajdasági központi rendezvény

Ma tartják meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében. A rendezvényre Palicson kerül sor, az eseményt a Pannon RTV 18 órától élőben közvetíti. Az ünnepségen átadják a Magyar Életfa díjat.

A kitüntetettek: Birkás János, az adai Musica Humana kamarakórus nyugalmazott karnagya, nyugalmazott zenetanár, Brezovszki Eszter népdalkörvezető, néptáncoktató, művelődés- és közösségszervező, Jódal Rózsa tanár, író, szerkesztő, továbbá Pintér József péterrévei születésű helytörténet-kutató. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetését dr. Semjén Zsoltnak, Magyarország nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesének ítélte oda. Plakett díjban részesül Komarek Magdolna nagykikindai közösség- és művelődésszervező, Mihók Attila csókai citerás, citeraoktató, Stefaniga Ottília a 25 éves Óbecsei Schola Cantorum alapító karnagya, kántor, művelődés- és közösségszervező, Varga Lívia művelődés- és közösségszervező, a 30 éves Vadvirág Hagyományápoló Kör alapítója és alapítása óta elnöke is, a Vadvirág Néptánc és Népzenei Tábor megálmodója, valamint a Közép-Bánság magyar közösségi életét meghatározó és hagyományinak megtartásában kiemelkedő szerepet betöltő Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, amely szervezet 2022-ben ünnepli fennállásának 75 éves jubileumát.

Az eseményen hirdetik ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjazottjait. Beszédet mond Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, fellép: a kupuszinai Csizmadia család, Kőműves Noémi versmondó, a Cirkalom táncegyüttes és a Fokos zenekar.