2024. április 16., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Sokadszorra kialudt az oltási enthuziazmus

Az idén év eleje óta nem adtak be annyi védőoltást, mint tavaly egyetlen nap alatt

Csaknem kereken egy évvel ezelőtt, 2021. január 19-én kezdődött meg Szerbiában a tömeges immunizáció. Addigra nemcsak a Pfizer/BioNTech védőoltása, hanem a kínai Sinopharmé is megérkezett, majd valamivel később a Szputnyik V oltóanyag is elérhetővé vált. Azokban a napokban országszerte több mint 300 oltóponton immunizáltak az országban. Az első oltási rekordot január 22-én jegyezték, aznap 40 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást.

Tavaly január 28-án újabb rekordot jegyeztek, akkor 52 ezren oltatták be magukat a koronavírus ellen, de ezekben a napokban és a következő hetekben arra is volt példa, hogy egy-egy nap alatt több mint 70 ezer-80 ezer dózis vakcinával oltottak. Amint a februári-márciusi járványhullám elkezdett lecsengeni, az oltáshajlandóság is lankadni kezdett. Utóbbi újabb lendületet azt követően kapott, hogy Aleksandar Vučić bejelentette, aki május 31-éig legalább a védőoltás első adagját felveszi, 3 ezer dinárt kap. Már másnap 93 ezer adag védőoltással oltottak – ebből 72 ezer második dózis volt –, majd április végén és május első napjaiban összesen 173 964 személy vette fel a védőoltás első adagját. Később ismét egyre kevesebben mutattak érdeklődést a vakcina iránt, ez a tavaly őszi járványhullám ideje alatt részben megváltozott, ám amint elkezdett javulni a helyzet, ismét kevesebben vették fel a védőoltást. Vučić tavaly március elején azt mondta, Szerbia 14,83 millió dózis védőoltást rendelt különböző gyártóktól.

Jelenleg átlagban naponta 1600–6500 dózis védőoltással oltanak országszerte – nyilatkozta a Večernje novostinak Zoran Bekić, a Belgrádi Vásáron működő oltópont koordinátora. Tavaly februárban és márciusban volt olyan nap, hogy 82 ezer adag védőoltással immunizáltak, ám az idén év eleje óta nem adtak be ennyit – jegyezte meg.

– A védőoltás második dózisát naponta átlagban 400–1800 személy veszi fel, a harmadikat pedig 4500. Az emlékeztető oltást eddig a felnőttek 33 százaléka kapta meg. A 12 és a 17 év közötti korosztálynak a 3,8 százalékát oltották be. A Belgrádi Vásáron, az ország legnagyobb oltópontján, jelenleg naponta nagyjából 280–350 adag vakcinát adunk be – taglalta Bekić.

TESZTELIK AZ OMIKRONSPECIFIKUS OLTÁST

Mindeközben a Pfizer–BioNTech megkezdte a koronavírus omikron variánsához idomított védőoltásának klinikai tesztelését. Az eddigi tudományos felmérések szerint az omikron nemcsak a jelenleg rendelkezésre álló védőoltások hatásosságát csökkenti jelentős mértékben, hanem a korábbi, másik variánsokkal való fertőzést követően kialakuló immunitáson is „áttör”.

„A tesztelés során értékelik a vakcina biztonságosságát, az emberi szervezet toleranciaszintjét és immunválaszát mind az első oltás, mind az emlékeztető oltás esetén alkalmazva, a mintegy 1420 fős, 18 és 55 év közötti, egészséges felnőtt emberekből álló mintában. A kész vakcinát az 55 év alatti korosztályoknak szánják. A klinikai tesztelés három csoportban folyik. Az első csoport tagjait a vizsgálatot megelőző 90. és 180. nap közötti időszakban már beoltották a Pfizer–BioNTech jelenlegi koronavírus elleni védőoltásának két adagjával. A második csoportba tartozó résztvevők már három adag Pfizer–BioNTech védőoltást kaptak a vizsgálatot megelőző 90. és 180. nap közötti időszakban. A harmadik csoport tagjai eddig még nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, ők három adag omikronspecifikus vakcinát fognak kapni.”

A Pfizer azt is megerősítette, hogy már elkezdték gyártani az említett védőoltást.

MEGOLDÁS A TÖMEGES BETEGÁLLOMÁNYRA

A napokban több alkalommal is hallhattunk arról, hogy az általános tömeges fertőződés miatt mind több ágazatban okoz gondot a munkaerő-kiesés. Erre reagáltak az illetékesek azzal a határozattal, hogy rövidül a fertőzöttek izolációja, valamint a kontaktszemélyek számára előírt házi vesztegzár. Predrag Sazdanović egészségügyi államtitkár szavai szerint Szerbia más országok példájára tette meg múlt héten ezt a lépést.

– Gazdasági okai is vannak ennek a határozatnak. A koronavírus eddigi variánsai hosszabb időtartamban generáltak tüneteket. Most enyhébb a kórkép, így a tünetek is hamarabb megszűnnek. A korábbiakhoz képest az omikron más jellegű gazdasági kihívással szembesítette az országokat. Korábban magasabbak voltak a gyógyítás költségei, most viszont a járvánnyal összefüggésbe hozható közvetett költségek magasabbak, a tömeges betegállomány okán – fogalmazott Sazdanović.

ROSSZABBODIK A HELYZET AZ IDŐSEK OTTHONAIBAN

A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 19 063 új fertőzést jegyeztek, 37.811 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 50,4%. A vizsgált napban 37 Covid-páciens hunyt el, 13.377 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3206 Covid-pácienst kezelnek, 138-an vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 5215 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 1320-at.

A szociális védelmi rendszer bennlakásos intézményeiben – elsősorban idősek otthonairól van szó – szintén rosszabbodott a járványhelyzet, és egy hét leforgása alatt majdnem megduplázódott az aktív esetek száma. Egy héttel korábban 825 fertőzött bennlakót és 446 fertőzött alkalmazottat jegyeztek, az illetékes minisztérium tegnapi közleményének értelmében ez a szám a lakók esetében 1467-re, az alkalmazottak esetében pedig 762-re növekedett.