2024. március 28., csütörtök

Ismét indul zarándokvonat Csíksomlyóra és Međugorjéba

Az idén újra indít zarándokvonatokat a MÁV a Misszió Tours Utazási Irodával közösen: júniusban az erdélyi Csíksomlyóba és a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, szeptemberben pedig a bosznia-hercegovinai Međugorjéba – közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kiemelte: a zarándokvonatok azt üzenik, hogy itt Közép-Európában, Magyarországon a keresztény kultúra nem dohos, múzeumból előrángatható emlék, hanem a mai napig velünk élő szokás.
Az államtitkár szerint a zarándoklatok másik fontos vonása, hogy közösségi élmény. Aki zarándokol, az a másikra, a közösségre van bízva.
Hangsúlyozta, hogy a zarándoklatok e két sajátossága miatt szorgalmazza és támogatja az államtitkárság évről évre, hogy gyermekvédelemben élő fiatalok is részt vehessenek rajtuk, megtapasztalva a közösséghez való tartozás és a lelki feltöltődés élményét. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalata, hogy a gyerekek várják és szeretik ezeket a zarándoklatokat, és sokszor hónapok múlva is mesélnek élményeikről. Fülöp Attila közölte azt is, hogy az utazásokon az idén is részt vesznek majd határon túli fiatalok.
Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt, hogy a vonatos zarándoklatok a hit megerősítésének és a hit ébresztésének szempontjából is fontos események.
Ahogy az imádságnak, úgy a zarándoklatoknak is négy eleme lehet: a dicsőítés, a hálaadás, az engesztelés és a kérés. Hogy ezek közül melyik a hangsúlyosabb, azt mindig élethelyzetünk adja meg – mondta.
Emellett az utóbb években erősödő ideológiai agresszió egyre szükségesebbé teszi, hogy bölcsességet, tisztánlátást kérjünk Istentől – mondta

Veres András püspök  (Fotó: MTI)

Veres András püspök (Fotó: MTI)

Veres András, aki a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatok egyházi fővédnöke, utóbbi vonatnak pedig lelki vezetője is lesz.
Kövér László, a csíksomlyói és a lengyelországi zarándoklat másik fővédnöke az eseményre küldött üzenetében úgy fogalmazott: „a világjárvány okozta kényszerű társadalmi távolságtartási követelmények mellett felértékelődik az emberek közötti lelki közelség, a magányossággal szemben a közösség igénye, a bizonytalansággal szemben a bizonyosság tudata. Egyszóval erősödhet az életerőt adó kereszténység".
Csíksomlyó és Czestochowa Közép-Európa keresztény hitének megtestesítője évszázadok óta. Összetartozásukban és önazonosságukban erős, keresztény gyökereiket és hitüket megőrző és megőrizni kívánó emberek zarándokhelye, a nemzeti kultúra védőbástyája, az összetartozás megélésének színhelye mind a kettő – írta az Országgyűlés elnöke.
„Napjainkban, amikor hitünk és létünk új próbatétele az ember biológiai és szellemi valóságának tagadása, amikor Nyugat-Európát a szervezett lélekrombolás előtt fenyegetik, különös jelentőséget kapnak e zarándokhelyek" – tette hozzá.
Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a vasúttársaság a Misszió Tours Utazási Irodával közösen az elmúlt tíz évben több mint húszezer zarándokot utaztatott. Kitért arra is, hogy a zarándokvonatokon speciális igényeket is ki kell elégíteniük, mint a vonatrádió vagy a külön fülke biztosítása istentiszteleti alkalmakra.
Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója ismertette: a szokásos Boldogasszony zarándokvonat mellett az idén indítanak a csíksomlyói búcsúba egy másik, rövidebb programmal tervezett zarándokvonatot is, amely a szombati búcsúi mise után visszaindul Budapestre.