2024. április 16., kedd

Az idén már a határon túl is indulnak vándortáborok

Az idén már a határon túl is indulnak vándortáborok, amelyek 36 útvonalon és majdnem 900 turnusban várják a táborozókat – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda kedden.
Hangsúlyozták, hogy az idén minden eddiginél több, megközelítőleg 20 ezer gyermek táborozhat az államilag támogatott vándortáborokban.
Emlékeztettek, hogy Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos 2017-ben egy régi hagyományt felélesztve indította útjára a Vándortábor programot, amelyben felsőtagozatos és középiskolás diákok fedezhetik fel az aktív kikapcsolódás örömét és Magyarország szépségeit.   Hozzátették, hogy 2018-tól az erdei és a vízi mellett már kerékpáros táborokat is választhattak a diákok, 2020-tól pedig zarándoktáborokkal egészült ki a programkínálat.
A táborokban eddig több mint 40 ezer diák és majdnem 3 ezer pedagógus vehetett részt. A MÁV-val és a GYSEV társasággal kötött megállapodás szerint az idén a vándortáborozók 90 százalékos kedvezményt kapnak azokon a vasúti járatokon, amelyek a táborral kapcsolatos utazásokhoz szükségesek. Ezenfelül a tavaly nagy sikert aratott Vándorviadalt az idén is megrendezik; a selejtező márciusban kezdődik, a döntő versenyt pedig június 16-a és 22-e között tartják meg.
Az egyhetes táborban való részvétel összköltsége 36 ezer forint lesz, ebbe a melegétel és a szállások, programok költsége is beletartozik – jelezték. Az elmúlt évekhez hasonlóan azok a tanárok, akik vándortábort szerveznek, 100 ezer forintos javadalmazásban részesülnek.
A Vándortábor konferencia záróelőadását Böjte Csaba ferences szerzetes tartotta, aki beszélt az erdélyi kerékpáros vándortáborokról. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ) közösen két útvonalat is szervez, amelyből az egyik Petőfi és Ady életútjának fontos állomásait fogja végig követni Székelyhídról indulva a Partiumban, a másik útvonalon Székelyföld nevezetességeit ismerhetik meg a vándortáborozók.
A jelentkezés január 31-én indul a vandortabor.hu felületen – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.