2024. április 20., szombat

Szerbia népessége tavaly naponta 202 fővel fogyott

A tavalyi évben 136.000 hunytak el, ami a legtöbb Szerbiában a II. világháború óta – jelentette ki dr. Goran Penev demográfus a Beta hírügynökségnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok alakulásának oka elsősorban a Covid19-járvány, nem kevésbé a népesség halandósági és népszaporulati alakulásának hosszú távú, évtizedes tendenciáinak folytatása is.

Penev szerint ide vezetett az elhalálozás intenzív emelkedése és a születések számának alacsony szintű növekedése. A Köztársasági Statisztikai Hivatal szerint tavaly 62.062 szülést jegyezetünk. A negatív természetes szaporulat miatt Szerbia lakossága 2021-ben minden nap 202 lakossal fogyott. Ha azonban a 2021. decemberi adatokat összevetjük a 2019. azonos havi adatokkal, akkor tavaly több mint 45 százalékkal magasabb volt a halálozások aránya – tette hozzá Penev.

A szakember azt mondta, hogy a magas halálozási adatok nem tudhatóak be a Covidnak, hiszen 2019-ben, az utolsó „normális” évben is igen szembetűnő volt. Penev elmondta, hogy Szerbiának, Koszovó adatai nélkül, maximum 6,6 millió lakosa van.