2024. április 18., csütörtök

Gördülékenyebb határátlépést!

A VMSZ önálló listát állít a parlamenti választásokon

Az októberi határidő előtt jóval korábban, várhatóan már márciusban vagy áprilisban elkészül a Szabadka–Szeged vasútvonal, jelentette be tegnap a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Elmagyarázta, az adott vasúti vonalon a munkálatok során felújítják a síneket, lecserélik a teljes szignalizációs rendszert és rendbe hozzák a vasútállomásokat, megőrizve azok eredeti szecessziós jellegét. Pásztor kiemelte, a VMSZ most azon dolgozik, hogy a határátlépés gördülékeny legyen, hiszen szavai szerint nincs értelme a gyors vasúti közlekedésnek, ha a határ- ellenőrzés elhúzódik. 

– Mire meglesz a vasút, addigra legyenek meg azok a szabályok, amelyek lehetővé teszik, hogy az útlevél-ellenőrzést gyorsan, másodpercek alatt lehessen lebonyolítani. Ne kerüljünk abba a helyzetbe, hogy gyorsan halad a vonat, utána azonban fél órát vagy a menetidővel ugyanannyi időt vegyen igénybe az útlevél-ellenőrzés. Ez egy összetett kérdés, de nagyon-nagyon fontos – mutatott rá a politikai törekvéseiknek a lényegére.

A Szabadka–Szeged vasútvonal mellett kitért a Belgrád–Budapest vasútvonalra is, amelynek szerbiai szakasza a VMSZ elnöke szerint 2025-ig elkészül.

– Több mint 100 kilométer hosszú sínpályát fektetnek le, emellett legalább 1500 építményt, például felül- és aluljárókat építenek, és mindezt úgy, hogy közben az élet mellette működhet – magyarázta Pásztor István.

A Napindítóban Pásztor István kitért az előttünk álló választásokra is. Kiemelte, minden választásban, a magyarországi és a szerbiai megmérettetésekben is érdekelt a VMSZ, és már javában készül a kampányra. A VMSZ elnöke rámutatott, várhatóan április 3-án lesz minden aktuális szavazás dátuma. A VMSZ a magyarországi parlamenti választáson a Fidesz–KDNP-t támogatja, a szerbiai előrehozott választáson pedig önálló listája lesz.

Részletezve, hogy miért döntöttek így, elmondta, hogy a Fidesz–KDNP a VMSZ stratégiai partnere, az elmúlt több mint 10 évben hihetetlenül szép utat jártak be közösen, azzal a céllal, hogy a vajdasági magyarság megmaradjon és a szülőföldjén boldoguljon. Mint mondta, ezért a VMSZ arra törekszik, hogy a jelenlegi politikai erő maradhasson továbbra is hatalmi helyzetben, ő irányítsa Magyarországot a választás után is, hiszen Vajdaságban is tovább folytatódhat az eddigi építkezés. Pásztor István a szerbiai előrehozott parlamenti választások kapcsán kiemelte, a VMSZ-nek önálló listája lesz az egyedül magyar lista, így átgondolt programmal készülnek a kampányra.

– Lesznek magyar jelöltek más listákon, de a Vajdasági Magyar Szövetség listáján kívül másik magyar lista nem lesz. Ezért azt gondolom, hogy a magyar szavazópolgároknak aránylag egyszerű lesz a feladatuk a magyarországi választások tekintetében is, illetve az itteni választások vonatkozásában is – hangsúlyozta a pártelnök.