2024. március 28., csütörtök

Oroszország elzárja a gázcsapokat?

Nyugati meglátások szerint a keleti nagyhatalomnak érdeke a gázszállítások folytatása

Az Ukrajna körüli válság kapcsán gyakran felvetődik a kérdés, mi lesz, ha Oroszország leállítja a nyugatra irányuló gázszállítást. A legtöbb elemző nem tartja valószínűnek az ilyen forgatókönyvet, mint mondják, nem fajulhatnak odáig az események. Ugyanakkor nem tartják kizártnak egy nagyobb méretű gázháború kirobbanását, ezért mégis vizsgálják, hogy tartania kell-e Európának a gázcsapok elzárásától? Például amennyiben a Nyugat kiterjedtebb büntetőintézkedésekkel sújtaná Oroszországot, amire Moszkva is keményebben válaszolna. Ilyen esetben a földgáz piaci ára még magasabbra szökne, s ennek hatására akadozna a gázellátás, ipari üzemek csökkentenék a termelést vagy állnának le, egyszóval gazdasági nehézségek lennének.  

Az elemzők azonban utalnak a The Economist londoni szaklap számításaira, miszerint Európa nem fogyna ki a gázból még akkor sem, ha az oroszok hónapokon át szüneteltetnék a szállítást. Nem kellene attól tartani, hogy fűtés nélkül marad a lakosság.

Michael Stoppard, az IHS Markit kutatócég szakértője a brit hírmagazinnak ugyanis azt nyilatkozta, hogy Oroszország jelenleg mintegy napi 230 millió köbméter földgázt juttat el az Európai Unióba. A szakember számításai szerint ez fedezhető más forrásokból. A cseppfolyósított földgáz (LNG) révén mintegy 50 millió köbméter földgázt lehetne kiváltani. A mostanában leállított atom- és széntüzelésű hőerőművek újraindításával, valamint a működőek kapacitásának növelésével további napi 40 millió köbmétert lehetne fedezni. A fennmaradó 140 millió köbmétert pedig szavatolhatják az európai gáztározók legalább négy és fél hónapon keresztül, még ilyen, aránylag alacsony töltöttségi szint mellett is, ha nem túl hideg az időjárás. 

Más szakértők megjegyzik, Moszkva számára pénzügyi szempontból kedvező az Ukrajnával kapcsolatos feszültség fenntartása, mivel így az irányadó európai gáztőzsdén újra sikerült megawattóránként 70 euró körüli szintről 90 euró fölé nyomni az energiahordozó árát. 

Többen ismertetik a JPMorgan amerikai befektetési bank elemzését, miszerint a magasabb áraknak köszönhetően a Gazprom orosz állami vállalat profitja az idén a 90 milliárd dollár fölé emelkedhet, ami a 2019-es 20 milliárd dollárhoz képest óriási növekedés. Ez azt is jelenti, hogy gyarapszik az orosz költségvetés. Nyugati meglátások szerint ezért a keleti nagyhatalomnak érdeke a gázszállítások folytatása, akárcsak a már elkészült Északi Áramlat 2 vezeték üzembe helyezése, vagyis annak nyugati engedélyezése. Ez utóbbi viszont még jócskán elhúzódik.

Több szerző figyelmeztet arra, hogy a gázvezeték beindulása esetén fokozódna Németország függősége az orosz gáztól, annál inkább, hiszen egymás után állítja le az atomerőműveket. Teljes mértékben kiszolgáltatottá válhat – teszik hozzá. A német kormány azonban nem módosít az irányvonalon. 

Közben az Egyesült Államok alternatívát keres az orosz gáz helyettesítésére európai partnerei számára. A Biden-kormányzat egyik tisztségviselője közölte, hogy földgázkitermelő országokkal és óriáscégekkel tárgyal annak érdekében, hogy Ukrajna orosz inváziója esetén biztosítsák Európa ellátását.

Nyugati szakértők megjegyzik, a legtöbb érintett energiavállalat már így is szinte a legnagyobb kapacitással működik, csak bizonyos mértékig tudná növelni a kitermelést és a szállítást. Illetékesek szerint nehezen tudnának fedezni annyi földgázt, amennyit Oroszország szállít az uniós országoknak.