2024. április 25., csütörtök

Behozatali áramra szorult az ország

Zorana Mihajlović: Sem a gazdaság, sem a háztartások ellátásában nem lesz fennakadás

Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, bányászati és energetikai miniszter tegnapi verbászi látogatása alkalmával a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az országban stabil a villanyáram-,  hő- és gázellátás, és az állam pénzügyi stabilitásának köszönhetően az előttünk álló időszakra biztosítva van a megfelelő mennyiségű energia és energiahordozó, így a háztartások és a gazdaság ellátásában nem várhatók fennakadások.

− December 11-e óta importálunk áramot, és az a fontos, hogy sem a polgárok, sem a gazdaság ellátásában ne legyen fennakadás, ne legyen áramszünet. Szerbiában a napi áramellátás, a kormány által biztosított pénzügyi stabilitásnak köszönhetően, biztosítva van. Behozatalra azért van szükség, mert a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) nem tud elegendő áramot termelni. Hideg van, emiatt érthető a megnövekedett fogyasztás. Tegnap például az össz áramfogyasztás 16,4 százalékát behozatalból pótoltuk. December 11-e óta az importált áram mennyisége 15 és 20 százalék között mozog, néha kicsivel e fölött van, a jó hír pedig az, hogy a hőerőművek újra teljes kapacitással működnek, és több villanyenergiát állítanak elő, mint eddig – nyilatkozta az energetikai miniszter.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Hozzátette, a minisztérium, a kormány és az egyetemi karok szakemberei napi rendszerességgel elemzik a szénellátás helyzetét, és az elemzésből kiderül, milyen lépésekre lesz szükség a következő időszakban. Elmondta azt is, hogy Európában az áram és a földgáz árának további emelkedésével kell számolni.

− Az áram ára megawattóránként (MWh) elérte a 200 eurót, és nem várható, hogy csökkenni fog. Az Orosz Föderáció és a Európai Únió közötti gazdasági és politikai viszonyok alakulása miatt ismét emelkedett a földgáz ára. Szerbia kis országként, a pénzügyi stabilitásnak köszönhetően elegendő mennyiséget biztosított ebből az energiaforrásból, a fogyasztás azonban növekszik. Tegnap például 14 millió köbméter gáz fogyott el az országban – mondta Zorana Mihajlović.