2024. március 19., kedd

Osztozva a közösség örömében

Lassan befejeződnek a Jézus Szíve-templom felújítási munkálatai

Hamarosan véget ér a zentai Jézus Szíve-templom külső felújítása, és ebből az alkalomból hálaadó szentmisét tartottak vasárnap. Az ünnepi szentmisét Bankó Nándor plébános celebrálta, és ő tartotta a szentbeszédet is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és a község több elöljárója.

A szentmise végén Pásztor István mondott alkalmi beszédet. A hívőkhöz szólva hangsúlyozta a templomi közösség megtartó erejét, és kiemelte, hogy örömmel osztozik a zentaiak ünnepében. Rámutatott, hogy a felnövekvő generációknak tovább kell adnunk az épített örökségünket. Úgy fogalmazott, hogy körülbelül egy évtizedes erőfeszítéssel sikerült jelentős lépéseket tenni a Jézus Szíve-templom állagmegóvásában.

Mint ismeretes, a templom tavaly ünnepelte 125 éves jubileumát, és az épület az utóbbi esztendőkben jelentős felújításokon esett át. Az első fázis 2018-ban, egy IPA-projekt keretén belül valósult meg, amelyre a temesvári református gyülekezettel közösen pályáztak. Az akkori támogatásból több belső munkálatot is elvégeztek, padlófűtést csináltak, újraszigetelték a falakat, és az orgonát is felújították. A második fázis munkálatai tavaly március derekán kezdődtek. Ezt a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, értéke pedig 120 millió forint. Ez magában foglalta a külső felújítást, az összes nyílászáró cseréjét és a kerítés felújítását, sőt egy jelentős problémát is megoldottak, az esővíz elvezetését. Teljesen új gránitlépcsőket kapott a templom, és az épület jobb oldalán található Szorcsik-kereszt is megújult. A munkálatok tehát szinte befejeződtek, még a díszkivilágítás felszerelése van hátra. Ezzel addig várnak, míg egy kicsit megenyhül az idő. @sz = hhá