2024. április 24., szerda

A nagy háború katonái voltak

Csömör Zoltán könyvbemutatója Nagybecskereken

Első világháborús nagybecskereki katonasírok kutatásának az eredményét tartalmazza Csömöre Zoltán nagykikindai történésznek a könyve, amelynek a bemutatóját pénteken este tartották meg a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben. A nagy háború katonái voltak című kötet szerzője mellett a könyvbemutató vendége volt Németh Ferenc, a kiadvány recenzense. A szerző az 1914 és 1918 között Nagybecskereken eltemetett katonáknak a nevét gyűjtötte össze. Jó részüket más országokból hozta ide a történelem vihara. Legtöbben nem a harctéren vesztették életüket, hanem járványok áldozata lettek.

– Összesen 583 katonasírt írtunk össze a város területén. Azokról a katonákról van szó, akik többnyire az itteni katonakórházakban haláloztak el. Többnyire valamilyen betegségtől, főleg tuberkulózistól. Öt felekezeti temetőben alakultak ki katonai parcellák: a római katolikus, a református, az evangélikus, az izraelita és a görög-keleti, illetve az ortodox temetőben. Voltak mohamedán vallású katonák is, akiket a református temetőben helyeztek örök nyugovóra, hallottuk a kötet szerzőjétől.

Csömöre Zoltán munkájával a közösség nevében lerótta kegyeletét az első világháborús áldozatai iránt – hangsúlyozta a könyvbemutatón Németh Ferenc, a kötet recenzense.

– Alapmunkáról van szó, tehát egy nagyon fontos kiadványról, amelynek megírása már régóta váratott magára, de több oknál fogva, kutatási nehézségek miatt is, csak most realizálódott. Ez egy kétnyelvű kiadvány, amely az 583 Nagybecskereken elhantolt első világháborús áldozat adatait tartalmazza, ami számunkra nagyon fontos. Nemcsak családtörténeti vonatkozásban, hanem olyan vonatkozásban is, hogy megadjuk a kellő tiszteletet ezeknek az áldozatoknak, akikről évtizedek óta nem beszélt senki – mondta Németh Ferenc.

Szomorú valóság, hogy amikor Csömöre Zoltán 2019-ben hozzákezdett a kutatáshoz, a nagybecskereki római-katolikus temetőben mindössze egy ép katonasírt talált. Ugyanis 1963 októberében a város elvette a katolikus temetőt az egyháztól és elkezdték a katonasírok felszámolását. Tavaly szeptemberben az egykori katonasírok helyén – Csömöre Zoltán kutatásai nyomán – első világháborús emléktáblát avattak fel, az elhunyt katonák neveivel.

Az első világháborúban több száz nagybecskereki katona esett el a monarchia peremterületein húzódó frontvonalakon. A távoli tájakon eltemetett becskereki katonák nevének a felkutatása lehetne a célja egy következő kutatásnak.