2024. április 20., szombat
RENDŐRSÉGI HÍR

Aranyérmékre és antik könyvekre bukkantak a határon

A horgosi vámszervek a rendőrséggel karöltve az elmúlt napokban aranyérméknek és antik könyveknek az országból való kicsempészését akadályozták meg a horgosi határátkelőhelyen.

Január 19-én a horgosi határátkelőhelyen részletes átkutatás céljából állítottak félre egy hazai rendszámtáblájú, Volkswagen Golf típusú személygépkocsit. Az autó vezetője, egy 53 éves férfi hiába hangoztatta, hogy nincs bejelentenivalója, a vámosok átnézték a kocsit, és a benne lévő útitáskában 9 antik katolikus tematikájú könyvre bukkantak, amelyek közül a legidősebbet a 16. században nyomtatták. Márpedig amennyiben az utazók az országhatáron túlra kulturális örökséget is képviselhető értékes tárgyakat szeretnének vinni, azokat kivétel nélkül be kell jelenteniük. Ezt azonban a magyarkanizsai férfi elmulasztotta megtenni.

A gyűjtemény különlegessége miatt a helyszínen nem tudták megállapítani a valós értékét, ezért ezt utólag a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézeteben tették meg. Egy napra rá ismét nagy mákjuk volt a horgosi vámszerveknek, mert ekkor ugyanezen a határátkelőn egy cseh állampolgár személyes kistáskájában 7 darab be nem jelentett aranyérmére leltek.

Az illető egy cseh Škoda Octaviát vezetve két útitársával Belgrádba tartott. A kocsi utasai azt állították, nincs bejelentenivalójuk, a vámszervek viszont alaposan átkutatták a személygépkocsit. Miután rátaláltak az aranyérmékre, az egyik utas azt mondta, hogy mivel arany és ezüst felvásárlásával foglalkozik, az aranyérmék egy részét véletlenül felejtette a táskájában.