2024. március 19., kedd

Összefogtak a kúlaiak

A rokonoknak, ismerősöknek és ismeretleneknek köszönhetően új tető került a teljesen kiégett helyére

Mint azt lapunk közölte, január 8-án kéménytűz miatt kigyulladt a kúlai Kanyó család háza, aminek következtében az egész tető és tetőtér a tűz martalékává vált. A család, a rokonok, ismerősök és ismeretlenek segítségével tíz nap alatt új tető került a házra, a segélygyűjtésbe az önkormányzat, a római katolikus plébánia, a Népkör MMK és a VMSZ helyi szervezete is bekapcsolódott. A tetőcserepet adományként kapta a család, az anyagi támogatásoknak köszönhetően pedig sikerült megvásárolni a szükséges fa- és szigetelőanyagot.

A helyszínen járva Kanyó Antalt találtam otthon, aki a dobozokba, zsákokba rakott épségben maradt apróságokat helyezte át egyik helyiségből a másikba. A tetőszerkezettel együtt a padlástérben lévő helyiségek mindegyike kiégett a bútorral és a felszereléssel együtt. Az elégett horogfák mellé újak kerültek, erre jött a szigetelés és a gyorssegélyként érkezett használt cserép. A házigazda elmondása szerint, a legfontosabb az, hogy az új tető alatt lassan el lehet kezdeni a helyreállítási munkálatokat. A tűz oltása közben a földszintre is lefolyt is víz, ennek ellenére ott nem keletkezett nagyobb kár, ezért feleségével úgy döntöttek, hogy visszaköltöznek, és megkezdik a ház rendbetételét. Megerősítette azt a hírt, miszerint a kéményben lerakodott korom és kátrány gyulladt be, és innen terjedt át a tűz a tetőre, majd a padlástérbe.

− A feleségem is nyugdíjas, szerb nyelv és irodalom szakos tanárként a községházán fordítóként dolgozott, jómagam pedig számtantanárként 40 szolgálati évvel mentem nyugdíjba. Az új házba 1986-ban költöztünk be, itt nőttek fel a gyerekeink is. A fiam családjával Budapesten él, lányomék itt laknak Kúlán, és tekintettel arra, hogy velünk együtt heten vagyunk a lakásban, mielőbb szeretnénk hazaköltözni. Egyelőre csak a földszinten maradunk, ahol sikerült villanykályhával megoldani a fűtést – sorolta Antal, miközben körbevezetett a házban és a tetőtérben.

Elmondása szerint hosszantartó belső felújításra lesz szükség, hiszen a pusztító tűz nyoma mindenütt jól látható, a kiégett nappali- és fürdőszoba, a bútorzat és a teljes berendezés siralmas látványt nyújt, a falakból pedig mindenütt érződik a korom.

Juhász György kúlai esperes plébános elmondta, a tűzesetről a délutáni szentmisét követően hallott.

− Az emberek elmondták, hogy nagy kár érte a családot, és hirtelenében nem tudtuk, hogy mire van a legnagyobb szükségük, élelmiszerre, ruhaneműre stb. A templomban is kihirdettem, hogy „sok kicsi, sokra megy” alapon segítsen ki mivel tud. Többen is eleget tettek a felkérésnek, az adományokat pedig azonnal átutaltuk, eljuttattuk a családnak – fogalmazott a kúlai plébános.

Hozzátette, a Kanyó házaspár régóta tagja az énekkarnak, Ilona pedig fordítóként, lektorként sokat segített a plébánián, hiszen átnézte és kijavította a különböző kéziratokat és cikkeket.

Valka Károly, Kúla alpolgármestere elmondta, az utóbbi időszakban több tűzeset történt a község területén, az önkormányzat pedig minden alkalommal igyekszik segíteni a bajba jutottakon.

− Az anyagi keret behatárolt, mindenki megkapta azonban a maximális támogatást. Így volt ez a Kanyó család esetében is, ahol a legrövidebb időn belül anyagilag segítettünk. Ezenkívül a helyi Népkör Magyar Művelődési Központ és a Szent György-plébánia is szervez gyűjtést a családnak. A segítőkészség nagy, és nemcsak a kúlai magyarok, hanem más nemzetiségűek is támogatták a családot – mondta Valka Károly.

A segítőkész emberek hozzájárulásukat Kanyó Antal számlaszámára tudják befizetni: 325-9300600069373-26, Vojvođanska Banka OTP Group.