2024. március 19., kedd

Ne hagyjátok a templomot!

A magyar kultúra napjára emlékeztek Nagykikindán

Nagykikindán az Egység Művelődési Egyesület alkalmi műsor keretében emlékezett meg a magyar kultúra napjáról. Az egyesület elnöke, Tóth Ramóna kiemelte, hogy számukra fontos az, hogy megemlékezzenek erről a napról.

– Az Egységben január 22-e körül minden évben megemlékezünk a magyar kultúra napjáról. Fontosnak tartjuk, mert még vannak magyarok Nagykikindán, és amíg lesznek magyarok a városban, és amíg működni fog az Egység, addig meg is fogunk emlékezni erről az ünnepről – hangsúlyozta Ramóna.

Az elnöknő arról is beszélt, hogy a népvándorlás hogyan érinti őket.

– Ami a magyarság számát illeti, nincsenek konkrét adataink, mivel mostanában nem volt népszámlálás, de mi mindig azt szoktuk mondani, hogy a város lakosságának hét, illetve nyolc százaléka magyar. Az egyesületnek jelenleg kétszázötven bejegyzett, többé-kevésbé aktív tagja van. Sokan külföldön élnek közülük, de amikor hazajönnek, mindig meglátogatják egyesületünket, bizonyos rendezvényeinket támogatják is, mindig számíthatunk rájuk, amiért mi nagyon hálásak vagyunk nekik – emelte ki az elnöknő.

Az estet az Őszirózsa asszonykórus nyitotta meg a himnusz eléneklésével, a későbbiekben pedig magyar népdalcsokorral álltak vissza a színpadra. Király Petra a magyar kultúra napjáról, valamint a Himnuszról és a Szózatról tartott rövid történeti, történelmi visszatekintést. Kanalas Ottilia és Király Annamária tolmácsolásában pedig olyan versek kerültek színpadra, mint Kosztolányi Dezső Magyar vagyok, minthogy magyarul írok… című költeménye, Kányádi Sándor Vannak vidékek versciklusának részlete, Kiss Judit Ágnes Szó és Reményik Sándor Templom és iskola című költeménye. Színpadra lépett a Róna néptánccsoport is. Az előadást Tóth Ramóna elnöknő zárta Terék Anna külFÖLD című versével. A műsort Király Sándor, az Egység Művelődési Egyesület művészeti vezetője állította össze.

Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.