2024. április 19., péntek

Omikron a gyerekek körében – Mire figyeljenek a szülők?

Dr. Snežana Rsovac, a fővárosi Tyrš utcai (Tiršova) egyetemi gyermekklinika pulmonológusa közölte, hogy az omikron gyorsan terjed, közepesen enyhe klinikai képet ad, gyermekeknél ritkán súlyos, és 5-7 napon belül elmúlik. Fennáll annak lehetősége, hogy az első iskolai hét után megnő a fertőzött gyerekek száma, mondta a szakember a Szerbiai RTV vendégeként.

Hozzátette, hogy a covid-rendelők és a gyermekkórházak gyermekorvosai is észreveszik, hogy a fertőzött gyermekek száma is nő. Szerinte a szülők aggodalmának oka nem nagyobb, mint az előző hónapokban. Dr. Rsovac elmondta, hogy az óvodáskorú gyermekek és a csecsemők lázzal és felső légúti tünetekkel küzdenek, mint az orr-, a torok-, a légcsőgyulladás, fejfájás, kötőhártya-gyulladás, az alsó légúti tünetek, mint a hörghurut és a tüdőgyulladás, ritkábban fordulnak elő.
– Iskolás gyerekeknél ritkán jelentkezik tüdőgyulladás, jelenleg nem nő a súlyos légúti tünetek miatti kórházi kezelések száma – mondta a doktornő. Hozzátette, hogy a múlt hétvége óta nő a fertőzöttek száma.
– Csecsemők és serdülők is vannak, senki nincs lélegeztetőgépen, csak két babának van szüksége oxigénterápiára – magyarázta dr. Snežana Rsovac.
A védőoltással kapcsolatban kijelentette, hogy a 12 év feletti gyermekek beoltása javasolt. Szerbia nem tartozik azok közé az országok közé, ahol beoltják a 12 év alattiakat.