2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az út java részét megtettük

Ismét minden járványmutató növekedett

Nem lenne indokolt azt állítani, hogy a járvány rövidesen véget ér, ám „az útnak a kétharmadát már megtettük" – értékelte az SZRTV-nek Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora. A második félév országos szintű kezdetének kapcsán kifejtette, hogy az északi féltekén az évnek ebben a szakaszában egyébként is intenzíven terjednek a különböző, fertőző megbetegedést okozó kórokozók, ám biztos abban, hogy amikor az illetékesek az oktatási modellről döntöttek, minden mutatót figyelembe vettek, többek között a diákkorúak arányát is az összes fertőzésben. A gyerekek nagy részénél a fertőzés tünetmentes, ám amikor egyszerre sokan fertőződnek meg, természetes, hogy súlyos klinikai kórképre is van példa – tette hozzá Šekler.
– A SARS-CoV-2 eddigi variánsai közül az omikron az, amelyik a leginkább lehetővé teszi az eddigiekhez képest „normális" mindennapokat. A Dél-afrikai Köztársaságban például semmilyen szigorú korlátozást nem rendeltek el az omikron miatt, egyedül a beltéri gyülekezéseket korlátozták 500 személyben, míg a szabadban legfeljebb ezer személy gyülekezhetett – fogalmazott Šekler. Szerinte az a legfontosabb, hogy folytatódjék a védőoltással való immunizáció, mert ez a feltétele annak, hogy a járvány valóban véget érjen. Az oltottaknál az oltatlanokhoz képest jóval enyhébb tünetek alakulnak ki, így az egészségügyi rendszerre kisebb nyomás nehezedik. Šekler nem ért egyet azzal, hogy a védőoltás negyedik dózisát mindenkinek fel kellene venni. Esetleg a legidősebbeknek, valamint azoknak lenne indokolt felvenni, akiknek az immunrendszere egyéb megbetegedések miatt nem működik megfelelően.

AZ IDŐSEKET VESZÉLYEZTETI LEGINKÁBB
Ivo Udovičić, a Karaburma Katonai-orvosi Központ parancsnoka szerint a járványhullám tavaszig lecseng, addig azonban elsősorban az idősebb korosztály van kitéve kockázatnak. Az ünnepeket követően lassan betelnek a kapacitások, minden második páciens 70 évnél idősebb – mondta a Pink tv-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, ezeknek a pácienseknek a többsége valamilyen társult megbetegedésben szenved, ezért a gyógyításuk is összetett.
Jelenleg az a legveszélyesebb, hogy sokan azt hiszik, a járvány véget ért – jegyezte meg a B92 hírportál összeállítása szerint Branislav Tiodorović epidemiológus. A fiataloknál és az oltottaknál az esetek többségében valóban nem alakulnak ki súlyos tünetek, ám az idősebbeknél és a krónikus megbetegedésben szenvedőknél az omikron is súlyos tüneteket válthat ki.

15 046 ÚJ FERTŐZÉS – 35 ELHUNYT
A tegnapi járványjelentés szerint országszerte 15 046 új fertőzést jegyeztek,
30 998 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 48,5%. A vizsgált 24 órában 35 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 13 306 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2922 Covid-pácienst kezelnek, 119-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 1451 volt az esetszám, ebből 528-at Újvidéken jegyeztek. A tartományban 26 517 az aktív esetek száma, a székvárosban 7570.