2024. április 25., csütörtök

Lefoglalták a nyomozó naplóját

KRIK: Mi bizonyítja Milenković bűnösségét?

A szolgálati beosztásával való visszaélés gyanújával folytatott nyomozás során az ügyészség lefoglalta Dejan Milenković, a belügyminisztérium különleges vizsgálati módszerekkel foglalkozó szolgálata volt vezetőjének két munkanaplóját. Ezeket, a 2016 és 2018 közötti bejegyzéseket az ügyészség bizonyítékként használja Milenković és Dijana Hrkalović, a belügyminisztérium volt államtitkára ellen, közölte a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) oknyomozó portál.

Mint ahogy arra rámutat, a két elkobzott munkanapló egyikén a MUP Kraljevo, a másikon a BIA (Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség) megjelölés áll. A BIA munkanapló számos olyan bejegyzést tartalmaz, amit az ügyészség bizonyítékként használ majd. Ezekből a bejegyzésekből idéztek a Hrkalović és Milenković elleni vádiratban is.

Az ügyészség által analizált munkanaplók számos fontos információt tartalmaznak, többek között azt, hogy Aleksandar Stankovićot, azaz Sale Mutavit, a Janjičari szurkolóklub volt vezetőjét (ebből a szurkolóklubból nőtt ki Veljko Belivuk szervezete is), Milenković „állami projektumnak” nevezte. A vádiratban ez áll: „A 18-as számú lapon, kék tollal írva a következő szöveg áll (…) ’Sale Mutavi – állami projektum’, a legközelebbi bejegyzett dátum 2016. X. 3.”

Radoje Zvicer, a montenegrói kavacsi klán vezetője, Stanković főnöke Milenković bejegyzései szerint egy nappal a szurkolóvezér meggyilkolása előtt és azután is Belgrádban tartózkodott: „Zvicer a szökőkútnál, „Golf 6, Újbelgrád, sportruházat, lezser” – áll az október eleji bejegyzésben, majd október 23-án: „Sötétkék Golf 6, kora reggel Radoje Zvicer, Ada Ciganlija 8–9h”. Stankovićot október 13-án gyilkolták meg, saját autójában Belgrád központjában.

Az ügy kapcsán felmerül Milan Vujović Mićko, a bári–budvai bűnszervezet tagjának neve is. A 27-es oldalon ugyanis a 2016. XI. 15-ei dátumnál ezt írja:Vronski Mićko Vujović + boszniai orvlövész – minden rendőrt az ellenőrzésük alatt tartanak”.

Stanković gyilkossági ügyére eddig még nem derült fény, ám a jegyzetben felmerül annak gyanúja, hogy ki tehette. A bári–budvai bűnszervezet a škaljari klánhoz áll közel, mindkettő a kavači klán ellenfeleinek számít, amelynek tagja volt Stanković. A KRIK által közölt bejegyzések szerint Vujović gyakran tartózkodott Belgrádban, így a BIA úgy gondolja, hogy Jovan Vukotić, a montenegrói škaljari klán vezetője rendelte meg Sale Mutavi meggyilkolását.

Az oknyomozó portál rámutat arra is, hogy bár a munkanapló számos fontos részletet feltár, nem teljesen világos, hogyan bizonyítja Milenković bűnösségét a beosztásával való visszaélés kapcsán. Hiszen nem Aleksandar Stanković gyilkosságának ügyében vonták felelősségre, hanem amiatt, hogy hátráltatta a nyomozást Veljko Belivuk ügyében, Vlastimir Milošević gyilkosságában, nem adta át idejében Belivuk telefonjának analízisét, valamint kétszer elrendelte a követésről és lehallgatásról készült jegyzetek törlését, így Dragoslav Miša Ognjanović mondatait, amelyben Hrkalović bűnszervezeti kapcsolatát említette, illetve eltűnt az a felvétel is, amelyben Nebojša Stefanović jelenlegi védelmi miniszter apja, Branko beszél.