2024. március 29., péntek

Nem szállt fel a fehér füst az olasz államfőválasztás második fordulóján sem

Nem szállt fel a fehér füst a római képviselőházban az államfőválasztás második fordulóján sem, amely ismét eredménytelenül zárult kedd este. A belpolitikai egyeztetés éjszaka is folytatódik.

A szavazásra jogosultak többsége ismét fehér cédulát dobott be az urnákba az elnökválasztás második napján is. Tehát senki sem kapott kétharmados többséget, amely az első három fordulóban szükséges az államfő megválasztásához.

A hétfői első fordulón követett forgatókönyv ismétlődött meg: akkor a szavazásra jogosult 1009 „nagy elektorból" 976 voksolt, közülük 672-en fehér szavazólappal. A második fordulóban a szavazásra jogosultak közül szintén 976-an voltak jelen, és 527-en szavaztak üres cédulával.

A következő, szerdai forduló eredménye szintén a késő délutáni, esti órákban várható. Ha akkor sincsen eredmény, csütörtöktől már elegendő lesz az ötven plusz egy százalékos többség.

Új fejlemény, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője nyilvánosságra hozta a jobboldali koalíció elnökjelöltjeit: Letizia Moratti nagyvállalkozót, a RAI olasz közmédia volt elnökét, Milánó volt polgármesterét nevezte meg, valamint Marcello Pera filozófust, a jobbközép politikusát, a szenátus volt elnökét és Carlo Nordio volt ügyészt. A jelölteket Salvini sajtótájékoztatón jelentette be Giorgia Melonival az Olasz Testvérek (FdI) elnökével és Antonio Tajanival, a Hajrá, Olaszország! (FI) alelnökével közösen.

A baloldali koalíció nem állított ellenjelölteket, ezzel jelezve, hogy készen áll a jobboldallal történő egyeztetésre – jelentette ki Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke. Az M5S és a baloldal más politikusai „elfogadhatatlannak" nevezték a jobboldali jelölteket. A La Repubblica című, baloldali napilap úgy tudja, a jobboldal negyedik jelöltjének Maria Elisabetta Casellati, a FI politikusa, a szenátus jelenlegi elnöke számít.