2024. április 19., péntek

Az utolsó olasz király utódai visszaperlik a koronaékszereket

Az utolsó olasz király, II. Umbertó örökösei kedden bejelentették, hogy pert indítanak az olasz állam ellen koronaékszereik visszaszerzésére.

Vittorio Emanuele herceg, valamint Maria Gabriella, Maria Pia és Maria Beatrice hercegnők az olasz kormányt és az Olasz Nemzeti Bankot perelik az ékszerekért, amelyeket 76 éve őriznek a nemzeti bank páncéltermében.

A bank 1946. június 5-én vette át a több mint 6000 gyémántból és 2000 gyöngyből álló ékszereket, három nappal azután, hogy az olaszok megszavazták a monarchia eltörlését, és kilenc nappal azelőtt, hogy a mindössze 34 napig uralkodó II. Umbertó királyt férfi örököseivel együtt száműzték – emlékeztet a The Guardian című brit lap cikke.

A család reméli, hogy a kincsesládához mellékelt rejtélyes üzenet, amely szerint az értékes koronaékszereket „a központi pénztár őrizetére kell bízni", és „a jogosultak rendelkezésére kell bocsátani", segít annak megállapításában, hogy az ékszerek a család tulajdonában maradtak.

A család az üggyel Sergio Orlandi ügyvédet bízta meg. Az ügyvéd szerint „a koronaékszereket soha nem kobozták el az uralkodóháztól, ezért ezeket vissza kell szolgáltatni".

A keresetet azt követően nyújtották be, hogy kedden kudarcot vallott a felek közötti közvetítési kísérlet.