2024. március 29., péntek
BÁCSKERESZTÚR

Ünnepelt a ruszin nemzeti közösség

Ruszinok több mint 270 éve élnek Szerbia területén, ugyanis 1751. január 17-én írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében a nagy keresztúri pusztát ruszin nemzetiségű családokkal telepítették be. Akkor kétszáz család érkezett Bácskába. Az említett dátum 2007 óta a ruszin közösség nemzeti ünnepe, és ebből az alkalomból több településen is megemlékeznek eme jeles dátumról. Az idei központi ünnepséget vasárnap Újvidéken, két nappal előbb pedig Bácskeresztúron tartották meg.

A rendezvénysorozat Bácskeresztúron 17 órakor vette kezdetét, amikor is az 1784-ben épült Szent Miklós görögkatolikus templomban ünnepi szentmisét tartottak. Ezt követően a jelenlévők a helyi kultúrotthonba vonultak, ahol a szerb és a ruszin himnuszt követően a vendégeket és a közönséget először Željko Kovač, a Ruszin Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke köszöntötte. Őt követően Vladislav Varga görögkatolikus pap szólalt fel. Az ünnepi jókívánságokat követően a történelmi, zenés kulturális műsorral tarkított esti programot Damjan Miljanić, Kúla község polgármestere nyitotta meg.

A műsorban a helyi tamburazenekar mellett a keresztúri általános iskola és gimnázium tanulói ruszin nyelvű népdalokat, alkalmi dalokat és szavalatokat adtak elő. Az est díszvendége a kúlai Népkör MMK Ibolya és Napraforgó csoportja volt, akik Magyarbődi karikázót, csíkszentdomokosi táncokat és kalocsai népdalokat mutattak be és hatalmas tapsot kaptak.