2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött Brüsszelben az EU Stabilizációs és Társulási Tanácsának ülése

Délben kezdődött az EU és Szerbia képviselői között a Stabilizációs és Társulási Tanács hatodik ülése az Európai Tanács brüsszeli épületében, írja a Vajdasági RTV.

A szerb küldöttséget Ana Brnabić miniszterelnök és Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter vezeti.

A Stabilizációs és Társulási Tanács rendszeres éves ülései alkalmat adnak arra, hogy áttekintsék Szerbia előrehaladását a csatlakozási folyamat, a belső reformok, az EU-jogszabályokkal való harmonizáció, de a kül- és biztonságpolitika, továbbá a térségen belüli együttműködés, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd terén.

A találkozón meg kell határozni a prioritásokat és további irányvonalakat Szerbia uniós úton való előrehaladásához.

Ana Brnabić miniszterelnöknek alkalma nyílt Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel és Oliver Várhelyi bővítési biztossal is külön tárgyalást folytatni.

Amint azt Instagram bejegyzésében közzétette, Varhelyi Olivérrel az alkotmánymódosításról, és a reformok folytatásáról szóló népszavazás fontosságáról beszélgettek. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki a bővítési biztosnak a csatlakozási folyamatban nyújtott támogatásért.

Egy másik bejegyzésben kiemelte, sikeres találkozón van túl Josep Borrell főképviselővel, akivel az ország által végrehajtott tevékenységekről és reformokról tanácskoztak, elsősorban a jogállamiság területén történt előrelépéseket vitatták meg.

„Szerbia elkötelezett az európai integrációs folyamat folytatása mellett” – hangsúlyozta Brnabić.