2024. április 23., kedd

Ismét villanyáramot importál Szerbia

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt az áram- és gázfogyasztás

A hőerőművek nem termelnek elegendő villanyáramot ahhoz, hogy fedezzék a megnövekedett szükségletet. Működtetésükhöz ugyanis kevesebb mennyiségű szenet tudtak beszerezni, ráadásul kalóriaértéke sem megfelelő. A szükségletek fedezéséhez az állam további árammennyiséget importál – hangzott el a biztonságos energiaellátást kísérő munkacsoport tegnapi ülésén, amelyen a bányászati és energetikai minisztérium szakemberei mellett többek között részt vettek a Srbijagas Közvállalat képviselői, illetve a Szerbiai Villanygazdaság, az országos villanyáramhálózat-fenntartó és -terjesztő cégek, de képviseltették magukat az olajipari nagyvállalatok, illetve az erőművek és a távfűtő művek vezetői is.

A résztvevők elemezték az ország villanyáram-ellátásának helyzetét, és felmérték a háztartások és az ipari fogyasztók szükségleteit. A hideg miatt ugyanis az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest januárban jelentősen növekedett a fogyasztás az országban: január 21-étől 23-áig az átlagos napi fogyasztás 104,34 millió kilowatt volt óránként, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hétvégén 13,4 százalékkal több áram fogyott, mint tavaly ilyenkor, amikor nem süllyedt nulla fok alá a hőmérő higanyszála – ismertették a felméréseket a szakemberek. Kiemelték, hogy ennek ellenére egyelőre stabil a háztartások és az ipari szükségletek ellátása is, és csak a tervezett munkálatok elvégzésekor jelentkeznek kisebb áramszünetek.

Ehhez azonban szükség van a behozatalra, hisz az országban a hőerőművek 2.847 megawatt, a vízerőművek 2.060 megawatt, a szél- és gázerőművek viszont 77 megawatt áramot termelnek óránként: hazai forrásokból óránként összesen legfeljebb 4.993 megawatt biztosítható. Ehhez képest hétfőn 10 órakor 5.880 megawattnyi áram fogyott – tértek ki a hiányra az illetékesek. A munkacsoport a behozatalt 810 megawattra tervezte óránként.

A bizottság gyűlésén az ország gázellátásáról is szó volt. Megállapították, hogy a gázfogyasztás is rekordszinten van, ezért a tervezetten felüli mennyiséget vásárol az ország mindkét behozatali forrásból. Ennek köszönhetően a gázellátás is folyamatos a háztartások számára, és a távfűtő művek is stabilan működnek – szögezték le a bizottság gyűlésén.