2024. április 19., péntek

A versenyképes mezőgazdaságért

Világbanki támogatással az agrárberuházás felét megtéríti az állam

Hétfő óta jelentkezhetnek a mezőgazdasági termelők arra a nyilvános felhívásra, melyet a mezőgazdasági tárca Agrárkifizetési Igazgatósága jelentetett meg költségtérítés odaítélésére. A vissza nem térítendő támogatásra tejtermelésre szakosodott, valamint húshasznú jószágot tartó, továbbá méhészettel és akvakultúrával (azaz vízműveléssel, tengeri és édesvízi növények termesztésével és állatok tenyésztésével) foglalkozó állattenyésztők, vállalkozók, gazdasági társaságok és földműves-szövetkezetek pályázhatnak.

A tej- és hústermeléssel foglalkozók támogatást kérhetnek az állatok elhelyezésére szolgáló létesítmények építésére és felszerelésére is (Fotó: Dávid Csilla)

A tej- és hústermeléssel foglalkozók támogatást kérhetnek az állatok elhelyezésére szolgáló létesítmények építésére és felszerelésére is (Fotó: Dávid Csilla)

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, valamint a Világbank közös kezdeményezésére indított, Szerbia versenyképes mezőgazdaságáért elnevezésű projektumról van szó, amely új, ún. 50:40:10-es finanszírozási modellt vezet be a mikro-, kis- és közepes agárgazdaságok fejlesztésére. A beruházás teljes értékének 50 százalékát nyerhetik el vissza nem térítendő támogatásként, 40 százalékot bankkölcsönből fedeznek, 10 százalékot pedig saját eszközeikből fektetnek be. A pályázat keretösszege 360 millió dinár, 20.000–50.000 euró értékű beruházásokat támogatnak, egy-egy jelentkező 10.000–25.000 eurónak megfelelő támogatásban részesülhet.

A tej- és hústermeléssel foglalkozók támogatást kérhetnek például az állatok elhelyezésére szolgáló létesítmények építésére és felszerelésére, a fejésre, a tej hűtésére, tárolására, a takarmány készítésére, etetésre, itatásra, istállótrágya raktározására és kezelésére alkalmas helyiségek kialakítására, jószágmérlegek vásárlására, elektromos kerítések (villanypásztorok) felállítására vagy maximum 80 kW-os traktor vásárlására. A méztermelők új méhészeti felszerelést vásárolhatnak, pergetésre és méztárolásra, valamint -csomagolásra szolgáló létesítményeket építhetnek, és az akvakultúrával foglalkozó gazdálkodók is fejleszthetik vállalkozásukat állami segítséggel. A jelentkezési határidő február 23-a, az érdeklődők minden részletről tájékozódhatnak az Agrárkifizetési Igazgatóság honlapján: http://uap.gov.rs/pravilnici/projekat-svetske-banke.