2024. április 26., péntek

Nagy az érdeklődés a száz euró iránt

Siniša Mali: Tegnap délutánig 968.000 fiatal igényelte a támogatást

A fiatalok megsegítésére szánt 100 eurós állami támogatás teljesen indokolt gazdasági intézkedés – nyilatkozta a Pink televízió egyik műsorában Siniša Mali pénzügyminiszter. Mint mondta, ez sokat jelent a fiataloknak, és jól szemlélteti, hogy milyen erős és stabil az állam.

– Az volt a célunk, hogy megfelelő atmoszférát teremtsünk, s terjesszük az optimizmust a fiatalok körében. Fontos, hogy lássák, az állam értük van, nem pedig ellenük. Tehát ez mindenképpen egy pozitív intézkedés, mivel általa az állam megmutatja, mennyire fontosak számára a fiatalok. Ez a támogatás felelősséget ébreszt a fiatalokban, mivel sokan most kapnak először pénzt – közölte Mali. Hangsúlyozta, hogy az összeg áfán keresztül visszakerül a költségvetésbe.

A pénzügyminiszter az Instagram-profilján megkérdezte a polgárokat, hogy mire költik a 100 eurót. A fiatalok sokféleképpen tervezik elkölteni a pénzt. Egyesek kriptovalutákba szeretnék befektetni, mások könyveket vennének vagy a vizsgákat és nyelvvizsgákat fizetnék ki. Többen elmondták, hogy sportfelszereléseket vennének, de az egyik válaszadó azt mondta, ő a pénzből új cipőt vesz a feleségének.

– Ez egy teljesen indokolt gazdasági intézkedés. Emlékeztetek mindenkit arra, hogy január 14-én 10.000 dinárt utaltunk át az egészségügyi dolgozók számára, február 10-én pedig 20.000 dinár segítséget kapnak a nyugdíjasok. Az állam a támogatások által megmutatta, mennyire erős és stabil tudott maradni a járvány okozta válságban.

Rámutatott arra, hogy a szerb gazdaságpolitika elsődleges feladata a polgárok megsegítése. 

– Meghallgattuk a gondjaikat, és szerettük volna támogatni őket. Tegnap kora délutánig 968.000 fiatal jelentkezett a  100 eurós támogatásra – fejtette ki Mali.

A segélyre január 30-áig lehet jelentkezni a Kincstári Igazgatóság weboldalán (www.idp.trezor.gov.rs) keresztül. A kifizetés február 1-jén veszi kezdetét.

A tárcavezető rámutatott arra, amikor Szerbiában megkezdődek a reformok, az volt a céljuk, hogy olyan feltételeket teremtsenek, hogy a nyugdíjak növekedhessenek.         

– A nyugdíjak január 1-jétől a svájci modell alapján 5,5 százalékkal emelkedtek, és ha beleszámoljuk a 20.000 dináros támogatást, az idén 11,2 százalékkal növekednek az előző évhez képest. Továbbra is az a cél, hogy a Szerbia 2025 projektum megvalósításával 2025-ig az átlagnyugdíj elérje a 420-430 eurót, az átlagfizetés pedig 900 euró körül mozogjon.

Mint mondta, az állam már két éve segíti a gazdaságot és a polgárokat.

– Az állam két éve 100 eurót utalt át minden nagykorú polgárnak, és erre a segélyre 6,1 millió személy jelentkezett. Ezután kifizette a 30+30+20 eurót, és további 60 eurót a munkanélküliek számára. A nyugdíjasok 50 eurót kaptak, és 3000 dinárt a beoltott személyek. Összesen 8,7 milliárd eurót fordított az állam a gazdaság és a polgárok megsegítésére, ami a bruttó hazai termék (GDP) 18 százaléka. Tavaly 7,5 százalékos volt a gazdasági növekedés. A legnagyobb válság közepette a szerb gazdaság a legjobb eredményeket tudta felmutatni Európában – húzta alá Mali.