2024. április 25., csütörtök

Kihívást jelentő téli utazások

A tél az év egyik talán legmeghittebb évszaka, hiszen az embereknek elsősorban az ünnepek, a családi összejövetelek jutnak eszükbe, valamint a rég nem látott barátokkal és ismerősökkel való találkozást is jelenti. A hideg idő beköszöntével, ha tehetjük, szívesebben maradunk meleg otthonukban, azonban ilyenkor is jótékony hatással lehet egy kiadós túrázás a természetben. Az emberek előszeretettel használják ki ezt az időszakot a szabadságokra, viszont az már más lapra tartozik, hogy milyen módon töltik el szabadidejüket. Az aktuális heti online körkérdésünkben erre kerestük a választ, és a fenti eredmények is kiválóan szemléltetik, hogy a válaszadók többsége, elsősorban anyagi gondok miatt, nem engedheti meg magának, hogy néhány napot, vagy netalán egy hetet is a hegyekben, vagy valamelyik gyógyfürdőben töltsön családjával.

A téli erdei és hegyi túráknak mindenképpen különleges hangulata van, és számos túraprogram közül válogathatnak azok, akik szeretnek a hideg időben is a szabadban lenni, és a behavazott fenyvesek között kirándulni. A kedvelt téli programok közül nem hagyható ki a síelés, hiszen a hegyekben való időtöltés teljesen különleges élményt nyújt és valódi aktív kikapcsolódást jelent. A gyönyörű hegyvidéki táj és a kristálytiszta levegő minden évben tízezreket vonz a síparadicsomokba, nálunk elsősorban a Kopaonik és a Zlatibor emelhető ki, mint kedvelt helyszín. Sajnos az utóbbi két évben gyökeres változások álltak be az utazási lehetőségek terén is, ami a koronavírus-járvány által okozott korlátozások következménye. A járvány ellenére azonban szinte alig csökkent a látogatók száma a legkedveltebb síközpontokban, annak ellenére, hogy a szállodák kínálta csillagászati árak a pénztárcánknak is valóságos kihívást jelentenek megfelelő helyet találni. A Blic által közölt számítások szerint, egy ötnapos síelés a Kopaonik kies hegyoldalain egy négytagú család számára súlyos anyagi megterhelést jelent. Amennyiben a síközponttól legalább ötkilométeres távolságra találtunk szállást, akkor napi 75 eurós költséggel kell számolnunk, ha ehhez hozzáadjuk a gyermekeknek szánt síoktató-órákat és az étteremben való étkezést, akkor a végösszeg az 1895 eurót is elérheti. Természetesen, ha hotelben szállunk meg, vagy éjszaka is szeretnénk síelni, akkor a végösszeg a többszörösére is nőhet. A szállás után a második legnagyobb költséget a sífelszerlés jelenti, amelyre a minőségtől függően naponta a felnőtteknek 1000 és 1800 dinár között, a gyermekek számára pedig 1000 dinárt kell fizetnünk. A síbérlet ára leginkább attól függ, hogy az idény melyik időszakában kívánunk síelni. Példának okáért a január 8-a és február 11-e közti időszakban az öt napra szóló síbérlet a gyermekeknek 10 ezer, a felnőtteknek 15 100, míg az időseknek 13 100 dinárba kerül. A síoktatóórák további anyagi terheket róhatnak a vállunkra, ugyanis egyetlen óra egy tanulóval 30 és 35 euróba is kerülhet, két személy számára 40 és 45 euró, és az árak csak tovább növekednek.

A fenti számítások jól szemléltetik, hogy a járványügyi intézkedések által is megnehezített aktív pihenés anyagi szempontból is egy kisebb vagyonnal terhelheti meg a családot. A felmerülő anyagi nehézségek miatt nem is csoda, ha a túlnyomó többség még csak álmodni sem mer ilyen téli pihenésekről. Az aktív kikapcsolódáshoz azonban nem feltétlenül muszáj méregdrága utazásokra költekeznünk, hiszen környezetünkben is találhatunk olyan helyeket, ahol kellemes órákat tölthetünk el családunkkal a természetben. Az ilyen téli túrázásoknak számos jótékony hatása van, ugyanis a friss levegő hozzájárul az immunrendszerünk megerősödéséhez, a téli nap sugarai pedig feltöltik a szervezetünket D-vitaminnal. Az egész éves megterhelő munka után mindenki számára kifejezetten jót tenne egy felüdítő kirándulás beiktatása, hiszen a számos jótékony egészségi hatása mellett stresszoldó aktivitásnak számít, valamint felejthetetlen élményt és kikapcsolódást nyújt a családdal és a barátokkal.

Ön tervez-e téli utazást?

Igen, külföldi síelést tervezünk – 5%

Belföldi hegyvidéki utazásra megyünk – 7%

Egy közeli fürdőhelyet látogatunk meg – 11%

Télen csak oda megyek, ahova muszáj – 31%

Sajnos utazás nélkül is túl sok a kiadás – 36%

Ki nem állhatom a telet meg a hideget – 10%