2024. április 25., csütörtök

Szlett a Művelődési Kaleidoszkóp keretében

Európa Kulturális Fővárosában félezer fiatal táncol majd együtt

Az Európa Kulturális Főváros programsorozat kereteben szeptemberben ismét megrendezik a Művelődési Kaleidoszkóp elnevezésű rendezvényegyüttest, amely öt héten át tart, és öt művelődési ágazaton keresztül kapcsolja össze a helybeli és az európai művészeket, polgárokat.

Az ünnepélyes megnyitót a Szlett címet viselő program teszi majd felejthetetlenné, ebben a színes táncelőadásban ötszáz fiatal, újvidéki előadó fog fellépni, olyanok, akik Újvidékhez kötődnek, itteni diákok, egyetemi hallgatók. Az Ifjúsági Színház, valamint az Európa Kulturális Fővárosa Alap és a helyi művelődési, sport és oktatási partnerszervezetek is felszólítják azokat a 15 és 30 év közötti fiatalokat, akik előadóként vagy társszerzőként szeretnének részt venni a projektben, hogy töltsék ki a jelentkezési űrlapot. A pályázatra február 10-én éjfélig lehet jelentkezni.

A Szlett előadás témája Európa alternatív történelme. Rendezői négy részre osztották, és négy nemzetközi művészcsapat fogja összeállítani. A projekt résztvevőinek lehetőségük lesz együttműködni húsz hazai, valamint Németországból, Hollandiából és Dániából érkező művésszel. A pályázatra jelentkezőktől elvárják az együttműködésre való nyitottságot, az éneklés és a tánc terén szerzett, korábbi tapasztalatok előnyt jelentenek, ezt azonban nem szabták meg kötelező feltételként.

Az előadás szövegrészeket, táncot és éneklést foglal magába, a produkcióra való felkészülésre a tervek szerint február és szeptember között kerül majd sor, valamint egy hónapos szünetet is beiktatnak majd júliustól augusztusig. Az előadók kötelezettségeit igyekeznek úgy alakítani, hogy ne rabolják el túl sok idejüket, és ne legyenek egyéb kötelezettségeik kárára.

A próbákat heti három időpontban tartják majd meg, ezek két- három órát vesznek igénybe. A tervek szerint a próbák február második felében kezdődnek, míg a bemutató szeptember 1-jén lesz.

A projektben részt vevő fiataloknak lehetőségük lesz szakemberekkel megismerkedni és együttműködni, valamint a csapatmunka, a különféle testi és művészi képességek terén is fejlődhetnek. Emellett érdekes történeteket is megtanulhatnak Európa és Szerbia történelméről.

A részvétel az önkéntességen alapszik, azonban a fiatalok ingyenesen beléphetnek majd néhány, fizetős rendezvényre az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében. A próbák és az esemény megszervezése az aktuális járványügyi intézkedések tiszteletben tartása mellett történik.