2024. április 25., csütörtök

Nem csappant a vállalkozói kedv Topolyán

Többen mini-húsfeldolgozót nyitottak

Vállalkozások folyamatosan nyílnak, illetve szűnnek meg, ahogyan máshol, úgy a topolyai község területén is. 2021-ben a hivatalosan bejegyzett vállalkozások száma 650 körül alakult.
Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete a kisvállalkozókat tömörítő, nagy múltú civil szervezet. Vanyúr Gabriella, az egyesület titkára elmondta, hogy korlátolt felelősségű társaságok és nagyvállalatok nem tartoznak ebbe a kategóriába, viszont a község területén bejegyzett kisvállalkozások működtetői közül több mint 300-an az egyesülethez is csatlakoztak. A közös érdekek képviselete, a szakmai segítségnyújtás, a jogszabályok értelmezése, képzések, konzultációk szervezése tartozik az egyesület tevékenységei közé. Számos feladatot kell ellátniuk, a rendeletek magyarázásától a támogatások igényléséig sok mindenben kellett a mögöttünk álló időszakban is segíteni a vállalkozókat. Általában az év vége előtt a vállalkozók unokái, illetve gyermekei számára megszervezik a télapóvárást. Ezúttal azonban a járványügyi helyzet miatt ez elmaradt. A vállalkozók immár hagyományos februári bálját is valószínűleg elhalasztják. Az egyesület rendszeres társszervezője a község területén szervezett különféle nagyszabású rendezvényeknek, mint például az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásár, illetve a Vajdasági Parasztolimpia vagy a Szármafesztivál.
A vállalkozói kedv nem csappant meg: nap mint nap jegyeznek be új vállalkozásokat. Ebben is segítséget tudnak nyújtani. A már bejegyzett vállalkozók gyakran a fiskalizációra vonatkozó új törvénnyel kapcsolatban fordulnak hozzájuk. Gyakori kérdés, hogy kinek kötelező a pénztárgép használata, illetve hogy milyen pénztárgépet kell most alkalmazni. Továbbra is mentesülnek az ilyen kötelezettség alól az állatorvosi szolgáltatásokat végző vállalkozók, az ügyvédek és a taxisok, valamint bizonyos egyházak által végzett szolgáltatások esetében is kérhető a mentesség, illetve nem kötelező a pénztárgép használata. Ugyanakkor például eddig nem volt kötelező a fodrászok és a műkörmösök számára, most viszont kötelezővé teszik. Az új pénztárgépek használatának kötelezettsége április 30-tól lesz majd érvényben. Ahogyan a pénzügyminiszter korábban bejelentette, az ilyen kasszák beszerzésére állami támogatás is igényelhető.

Vanyúr Gabriella (Tóth Péter felvétele)

Vanyúr Gabriella (Tóth Péter felvétele)

Vanyúr Gabriella elmondta, hogy a kis húsfeldolgozó üzemek, minivágóhidak vonzóak most az új vállalkozók számára. Ők azok, akik regisztrált kisüzemükben vághatnak le haszonállatokat, majd árulhatják is a termékeiket anélkül, hogy hivatalosan hentesüzletet vagy húsboltot nyitnának. Nekik is szigorú higiéniai feltételeknek kell megfelelniük, de a 2017. december 17-én elfogadott kistermelői törvény értelmében könnyítéseket élvezhetnek. Az általuk feldolgozott hús mennyisége azonban korlátozott. Vanyúr elmondása szerint sokan éltek ezzel a kedvező lehetőséggel. A mögöttünk álló évben ez volt az egyik legnépszerűbb új vállalkozási forma a topolyai község területén.
Az egyesület titkára arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a kisvállalkozók is csatlakozhatnak hozzájuk, akik eddig nem tagosodtak be. Az aktív tagság számos előnyt jelent, sok mindenben tudnak segítséget nyújtani, ha szükség adódik rá. A tagsági díj 1500 dinár egy évre, ami valójában jelképes összegnek tekinthető.