2024. április 23., kedd
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Óriásölő Izland, munkáról érkező kapus

A férfi kézi-Eb utolsó előtti hétvégéje nem szűkölködött a rendhagyó történetekben, elvégre Thijs van Leeuwen pár nappal korábban még aligha gondolta, miközben koponyaimplantátumokat tervezett állandó munkahelyén, hogy hamarosan az Európa-bajnokság ünnepelt sztárja lesz. Miután a holland csapatban minden kapus és még a kapusedző és pozitívan tesztelt, az egyébként szintén karanténba került szövetségi kapitány végső megoldásként behívta a keretbe a profiként sohasem kézilabdázó, csekély nemzetközi tapasztalattal rendelkező Van Leeuwent a Montenegró elleni meccsre. A 34 éves holland pedig, aki a meccs előtt még a munkáját végezte a laptopján, tizennégy védéssel robbant be a válogatott kapujában, aminek köszönhetően a csapat négygólos hátrányt négygólos előnnyé fordított a lefújásig.

Hasonló csodatettre készültek a horvátok, akik szintén két nem tervezett kapussal álltak ki, nekik azonban nem sikerült a fordítás a dánok ellen – még ha a Szegeden játszó Mirko Alilović 37 találatnál meg is szakította a tornán mindaddig hibátlanul dobó Emil Jakobsen sorozatát.

Váratlan tettet vitt azonban véghez Izland, akik nemcsak legyőzték az Eb egyik favoritjának tartott Franciaországot, de tették mindezt nyolcgólos különbséggel, ami pedig a franciák valaha volt legnagyobb veresége lett a kontinenstornán. Az északiaknál kiemelkedett Ómar Ingi Magnusson teljesítménye, aki már az első harminc percben nyolcszor betalált, így már a félidőre valószerűtlen, 17:10-es előnyt kiépítve csapatának.

A leginkább drámai befejezéseket pedig Oroszország szállította: pénteken a spanyolok az utolsó tizennégy perc alatt fordítottak négygólos hátrányból ellenük, Igor Szoroka pedig időn túli büntetővel menthette volna meg az oroszoknak a döntetlent, lövése azonban a kapufán csattant. Vasárnap aztán a lengyelek ellen egy időkérés után a meccs utolsó három másodpercét használta ki Szergej Koszorotov, hogy szinte félpályáról bepattintsa a labdát a kapus mellett az egy pontért.

Eredmények, középdöntő, 2. forduló, I. csoport: Montenegró–Hollandia 30:34 (16:18), Franciaország–Izland 21:29 (10:17), Dánia–Horvátország 27:25 (12:11). A sorrend: Dánia 6, Franciaország és Izland 4, Hollandia és Montenegró 2, Horvátország 0 pont. II. csoport: Oroszország–Spanyolország 25:26 (11:12), Lengyelország–Svédország 18:28 (6:14), Németország–Norvégia 23:28 (12:14). A sorrend: Spanyolország 6, Norvégia és Svédország 4, Németország és Oroszország 2, Lengyelország 0 pont.