2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

Otthont kaptak a magyarkanizsaiak

A Potisje 2021-es évét Rekecki Rudolf elnök értékelte

A járvány okozta nehézségek ellenére a magyarkanizsai Potisje Birkózóklub nyilván az egyik legsikeresebb évét zárta, hiszen végre igazi otthont kapott a 2021-ben felépült Vajdasági Birkózóakadémián, ahol immár a legjobb feltételek mellett készülhetnek a versenyzők. A tavalyi évet Rekecki Rudolf klubelnök értékelte.

Nyilván sokkal jobb így elnöknek lenni, hogy a klub végre otthonra talált. Véleményed szerint melyek azok a változások, amelyek minőségileg, birkózásilag majd előbbre viszik a munkát?

– Valóban nagyon nagy változás ez az életünkben, a felnőttektől a legkisebbekig immár XXI. századi feltételek között edzhetünk, hiszen a pompás edzőterem mellett szauna, súlyzóterem és jakuzzi is a rendelkezésünkre áll, nem utolsósorban megfelelő edzőpartnerek vannak az akadémián.

Minden évben megemlíted, hogy a tömegesítés, a gyerekek odavonzása a cél. Észrevetted-e azt, hogy ez a fél iskolaszezon alatt növekedett az érdeklődés a birkózás iránt?

– A legkisebb gyerekcsoport kapcsán igen, hiszen már odáig jutottunk, hogy két edző lassacskán már nem is elég egy edzésen, ezért egy harmadik segédedzőt is alkalmazni kell. A legkisebbeknél előfordul, hogy akár negyvenen is vannak. Ha valaki most fejlődni akar, a felsorolt lehetőségek révén ezt megteheti. A gyerekekkel egyébként Újhelyi Sándor vezetőedző és Sulyok Csaba foglalkozik, a lányokkal Fábián Ákos, s most egykori versenyzőnket, Korom Ákost is be akarjuk vonni a munkába, akinek még néhány vizsgája maradt a testnevelési egyetemen.

Többször láttuk már az akadémián, hogy akár több mint húsz lány is összegyűlt egy-egy edzésen. Hogyan lehet a kislányok számára népszerűsíteni a sportágat Magyarkanizsán?

– Ez nehéz kérdés, habár a női birkózás egyre népszerűbb. Ez lépésről lépésre Szerbiában is érezhető, nálunk, Kanizsán is vagy néhány lány, s eredményeink is vannak, mert a Fábián nővérek révén van egy ötödik helyünk a vb-ről, és egy homokbirkózó-Eb-ezüstünk, ezenkívül Balkán-bajnokunk is van utánpótlás-korosztályban.

A járvány miatt a 2021-ben is haditettnek számított az, hogy egyáltalán megrendeztétek a Csaba Ferenc nemzetközi emlékversenyt. Idén sem vagyunk jobb helyzetben, ezért automatikusan felmerül a kérdés: 2022-ben is lesz torna?

– A terveink ugyanazok, hiszen tavaly 10 ország 250 versenyzőjét sikerült vendégül látni. Ez két-három hónap egyeztetéssel, lobbival sikerült, de így is számos klub kénytelen volt lemondani a részvételt. Ugyanezt szerintem idén is sikerül megcsinálni.

Környékbeli klubjaink az utóbbi évtizedekben szinte minden héten vitték versenyezni a gyerekeket, ez alól ti sem voltatok kivétel. Idénre lehet tervezni?

– Ahova van lehetőségünk, elmegyünk. Érddel elkezdődött a szezon, de kaptunk már külföldre más meghívást is, például Szlovákiába. Minden alkalommal megérdeklődjük, az adott országba miként lehet eljutni, s tesztekkel megoldjuk a dolgokat.

A Potisje birkózói az évzáró ünnepségen a magyarkanizsai birkózóakadémián

A Potisje birkózói az évzáró ünnepségen a magyarkanizsai birkózóakadémián

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a tavalyi esztendőre. Soroljuk fel az eredményeket, ugyanakkor meggyőződésem, hogy elnökként nem voltál maradéktalanul elégedett a ligaszerepléssel.

– Ami a külföldi eredményeket illeti, birkózóink sikeresen szerepeltek, összesen kilenc érmet szereztek. Az U15-ös Balkán-bajnokságon egy leányarany született, az U15-ös iskolai világjátékokon egy ezüst és egy bronz, mint ahogy említettük, Fábián Orsolya révén a homokbirkózó-Európa-bajnokságon egy ezüst, a mediterrán bajnokságon szintén egy ezüst, míg az U23-as világbajnokságon Fábián Anna ötödik lett. A fiúk a mediterrán bajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet, az U15-ös iskolai világjátékokon pedig két bronzérmet szereztek. Megítélésem szerint a hazai versenyek szempontjából is sikeresen zártuk az évet, mivel birkózóink minden korosztályban versenyeztek, összesen huszonegy országos egyéni bajnoki címet nyertek, és sok más dobogós helyezést értek el. A hazai versenyek mellett birkózóink felléptek a magyarországi egyéni bajnokságokon is, ahol összesen tizennégy érmet szereztek. Ezenkívül eredményesen szerepeltünk az országos kupa- és tartományi versenyeken, valamint tartományi bajnokságokon, ahonnan nagyon sok érmet hoztunk haza. A hazai klubok összeredményességi listáján 43 klub közül a Potisje a hetedik helyet szerezte meg 7695 ponttal. Ami a ligát illeti, igazad van, bár szerintem nem rossz csapatot sikerült felépíteni a ligára. Többre voltunk hivatottak, de a kritikus mérkőzéseket elveszítettük, így egy győzelemmel, három vereséggel, 15:17-es győzelmi aránnyal, 6 ponttal a hetedik helyen zártunk.

(Az adatgyűjtésben Losonc Ernő segédkezett)